У четвртак омаж Витомиру Теофиловићу

Vitomir TeofilovićУдружење књижевника Србије на „Трибини Француска 7“, у четвртак, 9. фебруара 2012. године, од 19 часова представља књижевни портрет Витомора Теофиловића.

Поред Витомира Теофиловића на књижевној вечери учествују: проф. др Ратко Божовић, Бане Јовановић, Адам Пуслојић, Александар Баљак и Миљурко Вукадиновић.

Биографија Витомира Теофиловића:

Рођен је 1943, у Врчину, живи у Београду. Објавио је пет књига афоризама – Доле црни петак, Примери оптимизма, Државни циркус, Срби и остатак света, Орвел неће проћи; збирку песама Сунце изнутра; књигу есеја Хиперборејци на Суматри, чију прву половину чине текстови о делима Милоша Црњанског, а другу књижевно-филозофски есеји о нашим и страним темама и прикази књига наших савремених сатиричара.

Коаутор је зборника Јун/липањ 1968, посвећеног нашим студентским немирима 1968, и двојезичне (српско-мађарске) монографије о Милошу Црњанском, поводом стогодишњице његовог рођења.

Аутор је антологије Враг и шала (пола столећа српског сатиричног афоризма, 1950–2000), која је имала два издања (2000, 2001) и преведена на руски (Черт и шутка), Москва, 2003, и антологије савременог сатиричног афоризма Случајни узорак.

Објавио је низ огледа у зборницима Међународног славистичког центра и мноштво текстова разних жанрова у домаћим и страним публикацијама.

Афоризми су му преведени на низ језика (пољски, енглески, немачки, руски, чешки, бугарски, италијански, француски…) и уврштени у више наших и страних антологија и зборника.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.