Knjiga misli i aforizama Cvetka Lainovića

Cvetko LainovićRazmišljanjem sebe napuštati. Slikanjem stvarati događaje. Zbivanja pretakati u linije.

Ove tri misli slikara Cvetka Lainovića (1931-2006.) deo su njegove knjige „2=1“, koje je nedavno objavila „Čigoja štampa“. Zbirka misli, aforizama, koja nosi tipičan lainovićevski naslov, poslednja je Cvetkova sveščica, kojoj njegova supruga Ljilja Lainović nije dopustila da se izgubi. A pisao je od svoje četrnaeste godine, uvek noseći sveščicu sa sobom i najpre pisao sam sebi. Kasnije je te sveske gubio, pa iznova pisao. Postepeno se u njegovo pisanje uvlačilo i njegovo slikarsko gledanje, dok, kako je sam rekao, nije shvatio da svoje misli i „vidi“.

Lainović je, po rečima recenzenta Radoslava Bratića, bio filozof koji je izgovarao aforizme u vidu poslovica. Kod njega je zbilja 2=1. Aforizme je pisao tako što je u „neodređenom vremenu određivao zamenu za tišinu“. On je aforizme proizvodio u nabrajačkom tempu, nedefinisano i neodređeno. Ne stavlja nijedan aforizam u aktivno stanje, već u nabrajanje: „Zaobići svaku vrstu vremena“. Ne bi on da postanu bilo kakav učesnik u vremenu. On bi radije da samo bude posmatrač, da stanje sveta ne bude ničim poremećeno, objašnjava Bratić i dodaje kako se primećuje da se Lainović naročito čuva da ne zađe i ne otvori priču u svetu politike. On zna da je taj jezik zagađen i zato je njegov svet toliko uzdržan i izgleda kao nabrajanje i samo nabrajanje. Kao što su njegovi crteži odraz prave čistote, umetnik se trudi da ostane u prirodi, koja predstavlja kraj. Slikarevo promatranje sveta je izdaleka, ovlaš i nenametljivo. Kao da izbegava direktno gledanje u svet, tačnije hoće da se sakrije, a naročito da se sačuva i da ne pređe u satiričnu sliku, da ne počne da ismeva svet.

Cvetkovo nabrajanje znači pojačati svoju nevinost. Prema pojmovima je veoma nežan. Svi njegovi aforizmi počinju neodređenim glagolom, i to se sve ređa u veliki niz estetike:

„Osjećati se kao svoj sopstveni produžetak. Biti preteča svojih misli. Pouzdati se u istinu koja istroši samu sebe. Vjerovati da umjetnost stvara vrijeme. Spoznati da linije razdvajaju razne vrste ludila. Pojmiti da oblici postoje iz straha od ljudi…“

Lainović je, kako primećuje Bratić, proučio metafiziku postojanja i zaključio: „Svojim djelom opravdati svoj izgled“. A ovoj rečenici sledi: „Trajanje shvatiti kao svoje pretvaranje u bližnje“.
Lainovićeve misli u knjizi „2=1“, koje prate njegovi crteži, mogu da se čitaju i kao poezija i u skladu su sa antičkom definicijom da „u malom tekstu leži velika snaga“.

INSPIRACIJA

O stvaralaštvu Cvetka Lainovića ispisane su hiljade stranica. Bio je i ostao inspiracija mnogim piscima, slikarima i likovnim kritičarima. Imao je više od sedamdeset samostalnih i nekoliko stotina kolektivnih izložbi u zemlji i svetu, objavio je desetak knjiga. Rođen je u Podgorici, slikarstvo je diplomirao u Zagrebu, ali je u Nikšiću diplomirao i matematiku.

(Večernje novosti, 28.01.2012.)

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , . Забележите сталну везу.