Чотрић посетио Mузеј хумора и сатире у Бугарској

Čotrić u muzeju humora i satire u GrabovuСатиричар Александар Чотрић посетио је 14. јануара Музеј хумора и сатире у бугарском граду Габрову и разговарао са директорком Татјаном Цанковом о сарадњи Београдског афористичарског круга и Секције сатиричара удружења књижевника Србије са овом институцијом. У разговору су учествовали и Ганчо Савов, професор Универзитета и преводилац и Пети Доневски, директор Градског музеја у Свиштову.

Госпођа Цанкова упознала је госта из Србије да ће 1. априла ове године бити прослављено 40 година постојања Музеја који је постао међународни центар хумора и сатире.

– Протеклих деценија остварили смо веома добру сарадњу са сатиричарима, фестивалима, преводиоцима и истраживачима хумористичко-сатиричног стваралаштва из бивше Југославије – истакла је директорка Татјана Цанкова.

Aleksandar Čotrić i Tatjana Cankova

Александар Чотрић и Татјана Цанкова

Александар Чотрић је предложио успостављање сарадње између Међународног фестивала хумора и сатире у Београда, који организује БАК и габровског Музеја хумора и сатире, што је директорка Цанкова са задовољством прихватила. Закључено је да се у наредном периоду потпише одговарајући Протокол о сарадњи.

Музеј хумора и сатире је јединствен у свету по томе што је у десет изложбених сала, на површини од осам хиљада квадратних метара, представљено више од 32 хиљаде предмета око 6000 аутора из 173 земље света. У Музеју су представљене карикатуре, плакати за хумористичке филмове, скулптуре, фотографије, књиге и часописи. Музеј огранизује међународне конкурсе карикатуре, фестивале филмских комедија, сусрете бугарских и страних сатиричара и хумориста.

У оквиру Музеја хумора и сатире налази се и део намењен најмлађима, назван „Планета Габрово“ у којем су изложени едукативни и забавни садржаји.

Габрово је град са 60 хиљада житеља и налази се у географском средишту Бугарске. Мештани су познати по гостопримљивости и отворености и, нарочито, по израженом смислу за шалу.

A.Ч.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.