Александру Чотрићу уручена награда у Бугарској

Čotriću uručena nagrada "Aleko 2011" u BugarskojСвиштов, 13. јануар – Књижевнику Александру Чотрићу данас је на свечаној академији у бугарском граду Свиштову уручена награда „Алеко 2011“ која се додељује победнику међународног конкурса за хумористичко-сатиричну причу. На конкурсу који је трајао годину дана учествовало је 106 писаца из 31 државе.

Академија је одржана на 149. годишњицу рођења писца, адвоката и борца за национално ослобођење Алека Константинова у Националној установи културе пред око 500 посетилаца, у присуству представника Министарства образовања, науке и омладине, парламента, локалне самоуправе и међународне фондације „Алеко“.

Награду која се састоји од плакете, повеље и новчаног износа Чотрићу је уручио градоначелник Свиштова Светислав Благов.

Члан жирија, главни уредник сатиричног часописа „Стршел“ из Софије Михаил Вешим рекао је да је признање додељено аутору из Србије, јер је његова награђена прича „Српска посла“ најближа духу стваралаштва највећег бугарског комедиографа Алека Константинова. Причу је на бугарски језик превео познати преводилац и професор Универзитета у Великом Трнову Ганчо Савов.

Захваљујући на награди, Чотрић је истакао да је она признање српској сатири која последњих година добија све већи број међународних признања.

Чотрић је исткао добру сарадњу бугарских и српских писаца и подсетио да је први превод на један страни језик знаменитог романа Алека Константинова „Баја Гања“ објављен на српском језику 1900. године у листу „Глас неослобођеног Српства“ и да је као засебна књига штампан у Српској књижевној задрузи 1907. године.

Током боравка у Свиштову Александар Чотрић је положио венац на споменик Алеку Константинову, посетио је његову родну кућу која је претворена у спомен музеј и говорио је на конференцији за медије.

На сусрету с новинарима Чотрић је најавио да ће у Бугарској ускоро бити објављена Антологија српске хумористичке приче у избору и преводу Ганча Савова.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.