Александар Чотрић добитник награде „Алеко“ у Бугарској

Александар ЧотрићБеоград, 5. јануар – Књижевник из Београда Александар Чотрић (1966) победник је традиционалног међународног конкурса за хумористичку причу „Алеко 2011“, који организују бугарски сатирични часопис „Стршел“ и град Свиштов, саопштио је данас жири на чијем челу је професор Кирил Топалов. Жири је признање доделио Чотрићу за причу „Српска посла“ која је у преводу Ганча Савова објављена прошле године у софијском седмичнику „Стршел“.

Најзначајнију бугарску награду за хумористичко-сатиричну књижевност Александру Чотрићу уручиће на дан рођења највећег бугарског комедиографа Алека Константинова 13. јануара, у Свиштову градоначелник овог места Станислав Благов.

На конкурс „Алеко“ приспело је 97 прича, 84 писца из 22 државе. У конкуренцији за престижну награду биле су и 22 приче објављене током 2011. године у „Стршелу“, које су написали аутори из Бугарске, Србије, Словеније, Румуније, Канаде, Украјине, Русије, Израела, Чешке, Мађарске, БиХ и Бразила.

Међу претходним добитницима престижне награде „Алеко“ налазе се амерички писац Вилијам Саројан, немачки Хајнрих Бел и српски аутори Владимир Булатовић Виб и Драгутин Минић Карло.

Александар Чотрић је објавио три књиге хумористичко-сатиричних прича за које је у Србији, поред осталих, добио признања „Радоје Домановић“, „Стеван Сремац“, „Јован Хаџи-Костић“, као и прву награду на међународном конкурсу „Златна кацига“ у Крушевцу.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

Овај унос је објављен под Дешавања, Конкурси и означен са , , , , . Забележите сталну везу.