Prestupna

Zoran Spasojević - Novi grb Srbije

© Zoran Spasojević

Otkad je Srbija slobodna zemlja, svako može da je obrađuje. Ako se po jutru poznaje vlasnik zemlje, onda ne čudi što se odričemo svega, ali ne i svakoga; što istorijsko „ne“ nema veze sa životom, ali ima s principijelnom politikom i geografijom; što svet ne zna srpski. Srbija je izgubila Kosovo u Makedoniji. Kum je kumovao u Kumanovu. Prema tome, kumovska se ne poriče. A kumanovska?

Dok je Srbija u autu, vlast je na braniku. Ko se ogleda u njenom ogledalu, krajičkom oka može da vidi kraj sebe: pre će slepi putnici progledati no što će vrh ledenog brega iskoristiti istorijsku šansu – da odluči hladnog čela.

Gde je primus inter pares neuračunljiv, jedan i jedan su jednačina s dve nepoznate. Glupost se meri od glave do pete, a Njegova Visost obrnuto. Nacionalni interes jedno, prvi među jednakima drugo. Napose, da li mozak nacionalnog tima reprezentuje interese zemlje ili nacije? Što je sintetički – svejedno, analitički – sve je dno. Kolika je dubina propadanja, znaju oni koji su digli sidro.

Pitanje je da li je godina prestupna zbog poslednjeg dana u februaru ili dvanaestog? I što vredi više jedan dan u prestupnoj nego 365 u prostoj? Ako je kriminal bolje organizovan, što Vlada ne uči od boljeg?

Da se minut ćutanja nije otegao u nedogled, ne bi se odavala pošta godinama koje su pojeli skakači sa funkcije na funkciju. Ko je na vlasti, uvek je na potezu. Igraće belim figurama dok glasovi ne pobele. Sva se tela na toploti šire, samo se biračko povlači u se.

Kada će prvi glas Srbije biti glas zdravog razuma? I obratno, normalno: kada će glas zdravog razuma biti prvi glas Srbije?

Na kraju krajeva, bolje vlast u ruci nego Srbija u Evropi. Bude li i nova kao ova, preživećemo sto posto.

Ilija Marković

Овај унос је објављен под Коментари и означен са , . Забележите сталну везу.