Gostovanje Bože Marića u Zenici

Božo Marić u ZeniciU prostorijama Srpskog prosvjetnokulturnog društva „Prosvjeta“ u Zenici, održano je veoma uspjelo, satirično-poetsko, književno veče. Na programu je bilo prvo gostovanje poznatog banjalučkog aforističara Bože Marića pred prilično zahtjevnom zeničkom publikom.

Zenica je još u prošloj Jugoslaviji bila poznata po svojim aforističarima i karikaturistima, kao što su: Muharem Omerović, Vuko Stanišić, Cakan Mulalić, Bogoljub Ilić, Darko Kodar, Alija Hodžić, Kemal Mahmutefendić, Nebojša Ivaštanin, Zdenko Lacković, Milija Lučić, Kulenović Alija, Čedo Paunović, Abdulah Alić – Lono, Suno Kovačević…

Jedan od njih je i Bojan Bogdanović, koji je na satiričnom soareu bio domaćin gostu Boži Mariću. i njegov sagovornik u aforističarskom „nadgornjavanju“ pred brojnom publikom. Kao što to i priliči jednom profesoru istorije, Marić je Zeničanima prvo održao malo „slovo“ o nasušnoj potrebi balkanskih prostora za satirom, posebno u ovom turbulentnom vremenu ljudskih i društvenih previranja. Govorio je i o važnoj ulozi koju svojom angažovanom kritikom na sebe preuzimaju poslenici duha; aforističari, pjesnici, karikaturisti… Nakon toga gost iz Banjaluke predstavio je svoju odličnu knjigu aforizama „Peti, s desna“, i tako se ugrijao za aforističarski dvoboj sa Bogdanovićem.

Dvoboj je protekao bez žrtava (ako političare i ostale mahere ne računamo kao kolateralnu štetu, dodao je B B ).

U nastavku satiričnopoetske večeri predstavljena je i prva poetska zbirke, „Promjene i proročanstva“, mladog zeničkog pjesnika Feđe Bogdanovića. U programu koji je trajao preko sat vremena, govorio je pjesnik i književnik Kemal Mahmutefendić i književni kritičar Željko Grahovac. Ivica Frančić, majstor džez gitare, improvizovao je na temu sevdalinke, a stihove je čitala glumica „Bosanskog Narodnog pozorišta“ Sabina Kulenović.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.