Образложење жирија за доделу награде „Драгиша Кашиковић“ Душану Пуачи

Додела награде "Драгиша Кашиковић" Душану ПуачиЖири у саставу Александар Чотрић, др Слободан Симић и Миодраг Јакшић награду за сатиру „Драгиша Кашиковић“ доделио је сатиричару Душану Пуачи и овако образложио своју одлуку:

Писац Душан Пуача је више од тридесет година посвећен сатири. Свој критички однос према свему што у друштву није ваљало, испољавао је, пре свега, у форми афоризма, а касније и у облику кратке сатиричне приче. Био је ангажовани писац када је за то заиста требало имати храбрости. Један је од само неколицине афористичара који су имали „блиске сусрете“ са оперативцима Службе задужене за надзор слободоумних људи.

Данас нам афоризам „Отишао је кад нам је био најпотребнији. Судићемо му у одсуству“, делује бенигно, али је тада био довољан разлог да му другови оперативци поруче да је за њега боље да се таквим темама не бави. Наведеним афоризмом, али и многим другима у којима је испољио надареност за примену стилских поступака и техника грађења ових минијатура, спонтано је сачињавао неформалну групу Београдски афористичарски круг. Био је, дакле, један од његових оснивача.

Душан Пуача је објавио три књиге: „Тачна вага“, књига афоризама, епиграма и кратких прича, „Пољубац шкорпиона“, књига афоризама и „Прометеј је побегао“, такође књига афоризама. Приредио је књигу афоризама о мушко-женским односима „Лепота је пролазна“.

Сваком наредном књигом показао је видљив напредак, како у ширини тематике, тако и стилом и литерарним дометема. Широко образовање и искуство стицано годинама, уз надареност и смислом за хумор, веома је добар спој за успешно бављење овим видом књижевности. Објављивао је у више листова и часописа, на радију и телевизији. Уредник је неколико књига у издању Београдског афористичарског круга.

Својим ангажовањем на месту секретара ове организације допринео је афирмацији сатире код нас и у окружењу.

Члан је Удружења књижевника Србије.

А.Ч.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.