Представљена нова књига афоризама Драгана Огњановића

Драган Огњановић - Страдијанске хроникеПРОКУПЉЕ, 25. ОКТОБРА (СРНА) – Пјесник и хумориста Драган Огњановић објавио је књигу „Страдијанске хронике“, коју карактерише бритка оштрица сатире на савремена збивања у Србији, кондензована у кратке форме – афоризме.

На промоцији Огњановићеве најновије књиге у Матичној библиотеци „Раде Драинац“ у Прокупљу, гдје Огњановић ради као библиотекар Завичајног фонда, проф. др Стојан Ристић рекао је да радује чињеница да Србија има много надарених људи о којима се, нажалост, мало зна – саопштено је из Удружења књижевника Србије.

Као и Домановић, Огњановић лапидарним изразом подсмијеху и сарказму подвргава све оно што је глупост, грамзивост и безобразлук. Он своју земљу види као нову Страдију и биљежи њене смијешне и отужне тренутке. Тако примјећује: „Ми смо за Европу без граница. Не знамо где су нам границе“, „Бомбардујемо вас за ваше добро. У јуначком народу је срамота умрети од старости“, „Деда Мразе, не скрећи са стазе. Минирано је.“

Међу политичким афоризмима налазе се и „Главни орган странке је уво. Сви слушају председника“, „Нема говора о крађи. Они само спроводе програм своје партије“, „Српски капитализам – одеру ти кожу, па ти онда траже да платиш за руке“,“Стара добра времена се неће вратити. Реформе не дозвољавају враћање на старо“, „Приче о будућности нису бајке. То су хорори“…

У поговору књиге Дејан Тофчевић је написао: „Док Домановић у ‘Страдији’ критикује однос власти и пука, Огњановић се поставља као онај ко примећује процесе и бележи их, а читалац их препознаје и осуђује“.

Огњановић је истакао да су његови афоризми пуни аутобиографског иако пише о друштву, јер је „онај на чијој кичми се преламају друштвене аномалије“.

Овај млади пјесник и хумориста за собом има многа признања, од којих је назначајније „Виб“, које му је додијелио лист „Политика“ 1998. године. Осим ове награде, Огњановић је добитник и „Младог јежа“, „Златне кациге“, „Смејаде“ и других.

Огњановић је често присутан и у недјељном броју „Политике“, а до сада је објавио и двије књиге афоризама.

О новој књизи Драгана Огњановића надахнуто је говорио и Драган Барјактаревић, један од најбољих зналаца савремене књижевности на југу Србије.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.