Kњига: Сатира фест 2008-2010. (афоризми)

Сатира фест 2008-2009-2010 (афоризми)Издавач: Београдски афористичарски круг
За издавача: Душан Пуача
Уредник издања и приређивач: Александар Баљак

ПРЕДГОВОР:

ПРОЧИТАЈ, НЕ ПРЕСКАЧИ

Када сам се прихватио посла да напишем предговор за ову књигу афоризама, нашао сам се у необраном грожђу. Шта написати а да не буде опширно и досадно.

Елем, Београдски афористичарски круг преузео је организовање међународног Сатира феста, са жељом и амбицијом да тај фестивал буде најбоља смотра сатиричног стваралаштва у Европи.

У овој књизи објављени су радови 52 аутора-учесника протекла три фестивала. Књига садржи више од хиљаду пробраних афоризама које су написали мајстори најкраће књижевне форме.

Тешка књига. Лака за читање. Без одмарања. А за одмарање и размишљање. По избору. Смех је као што многи рекоше најбољи лек.

У нашој земљи, где вода пође на уста кад се прича бајка о три npacema (А. Баљак) и ружење власти изазива егзалтацију писаца и читалаца, ова књига је сублимација прошлости, садашњости и будућности кроз призму афористичара. Сатиричари не гаје илузију да својим писањем могу променити свет, али ипак не одустају. Отуда овај труд, мука и невероватна упорност да се афоризми пишу и објављују.

Бирајмо најбоље. Најгори су већ изабрани рече водитељ програма Драгутин Минић. У сусрет избо-рима и чекајући предизборну тишину, малу и велику коалицију и присутни промискуитет међустраначки.

Онда, све по старом, јер дошле су прамене, мало поседеле па отишле (С. Симић). А ми опет навалимо, па пишемо.

А и када дође до промене власти, ми смо задовољни, јер је то право освежење за сатиру (В. Денчић).

Књигу препоручујем психолозима, психијатрима, социолозима и политичким аналитичарима, као помоћну литературу приликом тумачења чудних и чудовишних појава у нашим животима.

Политичарима, активним учесницима у стварању афоризама, као најчешћим предметима сатиричне обраде, књигу посебно препоручујем из васпитних разлога. Да се не огледају у огледалу него да у овој књизи траже и препознају себе и покушају да нађу начина да својим понашањем и деловањем изађу из ње. Мало утопистички звучи последња реченица, али, ако!

Љубитељима афоризама желим да са уживањем читају ову књигу и у себи пробуде жељу за писањем и дохвате се пера. Ионако смо најбољи у Европи. Наравно, лако је нама кад живимо и стварамо у Србији.

Душан Пуача

Победнички афоризам Сатира феста 2008:
Свака влада у Србији која поднесе оставку
јесте влада националног спаса.

Ранко Гузина

Победнички афоризам Сатира феста 2009:
Градимо друштво богатих,
тако да овде сиротиња нема чему да се нада.

Дејан Тофчевић

Победнички афоризам Сатира феста 2010:
1941 – Наин! 1948 – Њет! 1991 – Јок! 2010 – Јес!
Божо Марић

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , , . Забележите сталну везу.