Сатира фест 2011.

Сатира фест 2011Овогодишњи Сатира фест почеће полагањем цвећа делегације Београдског афористичарског круга на спомен бисту највећег српског сатиричара Радоја Домановића на Калемегдану у четвртак, 6. октобра у 17,45 часова.

Вече на којем ће аутори казивати своје афоризме почеће истог дана у 19 часова у великој сали Градске општине Стари град, улица Македонска 42. Манифестацију ће отворити државни секретар у Министарству вера и дијаспоре Миодраг Јакшић.

Сатира фест 2011. посвећен је осамдесетој годишњици рођења Владимира Булатовића Виба и одвија се под слоганом „Ви(б) и ми“. О великом српском сатиричару говориће књижевник Бане Јовановић.

На манифестацији учествује 35 сатиричара из Србије, Црне Горе, БиХ, Словеније, Румуније и Македоније. Уметнички савет Сатира феста учеснике је одабрао на конкурсу на којем је учествовало више од стотину аутора из целог региона.

Награду за најбољу причу, по одлуци жирија на чијем челу је био Слободан Симић, добио је Раша Папеш из Крагујевца, а аутор најбоље песме је Растко Закић из Београда.

Жири, чији је председник Александар Баљак, награду „Вук Глигоријевић“ доделиће аутору најбољег афоризма изговореног на Сатира фесту.

Управни одбор Београдског афористичарског круга одлучио је да признања за укупан допринос сатири додели књижевнику Витомиру Теофиловићу и књижевном критичару проф. др Ратку Божовићу.

Признање „Златни круг“, за допринос сатири у свету за 2011. годину добили су: Владимир Шојхер из Русије (за „Антологију мудрости“, објављену у Москви), Џејмс Гири из САД (за „Антологију најбољих светских афористичара“, објављену у Њујорку), Дан Костинаш из Румуније (за превод српских афоризама на шпански језик), Горан Мракић из Румуније (за превод српских афоризама на румунски и румунских на српски), Франци Чеч из Словеније („Антологију српског афоризма“ на словеначком) и Васил Толевски из Македоније (за „Антологију балканског афоризма“ и антологију „Наши пријатељи“ – српски афоризми на македонском језику).

Специјалне плакете Београдског афористичарског круга за афирмацију и популаризацију сатире биће додељне часопису за сатиру „Етна“ и главној уредници Весни Денчић из Београда (за десет година постојања), Данима хумора и сатире из Пљеваља (за 25 година постојања), седмичнику за хумор и сатиру „Стршел“ из Софије (за 65 година постојања), емисији „Чивијашка вртешка“ која се емитује на Радио Шапцу (за 15 година постојања), Сектору за издавачку делатност Савеза Срба у Румунији (поводом 20 година постојања) и електронском издању часописа „Ошишани јеж“ и уреднику Душку М. Петровићу, (поводом 75 година од изласка првог штампаног броја).

На Сатиру фесту биће представљен зборник афоризама са претходна три фестивала – 2008, 2009 и 2010. године, који је приредио и објавио Београдски афористичарски круг.

Конференција за новинаре на којој ће бити најављена манифестација биће одржана у Скупштини града Београда у уторак, 4. октобра у 11 часова.

Том приликом биће промовисан плакат Сатира феста 2011, рад ауторског тандема Тоше Борковића и Бојана Љубеновића.

Водитељ Сатира феста биће Драгутин Минић Карло.

Организациони одбор смотре најбољих сатиричара региона чине: Александар Баљак, Душан Пуача, Драгутин Минић Карло, Слободан Симић, Бојан Љубеновић и Александар Чотрић.

Улаз на смотру сатиричара из шест земаља региона је бесплатан.

Покровитељи манифестације су Министарство културе, информисања и информационог друштва и Министарство вера и дијаспоре.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Списак учесника „Сатира феста 2011“:

Саво Мартиновић (1935), Београд, Србија
Ранко Гузина (1939), Београд, Србија
Срба Павловић (1942), Београд, Србија
Зоран Станојевић (1942), Београд, Србија
Витомир Теофиловић (1943), Београд, Србија
Милен Миливојевић (1943), Бор, Србија
Раде Ђерговић (1948), Шабац, Србија
Душан Пуача (1949), Београд, Србија
Борислав Митровић (1949), Нова Топола, БиХ
Милан Тодоров (1951), Петроварадин, Србија
Бојан Богдановић (1951), Зеница, БиХ
Божо Марић (1952), Бањалука, БиХ
Митар Ђерић (1952), Београд, Србија
Валериу Бутулеску (1953), Петрошани, Румунија
Драган Копривица (1953), Никшић, Црна Гора
Александар Баљак (1954), Београд, Србија
Веселин Мишнић Лари (1954), Београд, Србија
Милорад Ранков (1954), Вршац, Србија
Радмило Мићковић (1954), Рача, Србија
Васил Толевски (1956), Скопље, Македонија
Зоран Т. Поповић (1957), Панчево, Србија
Јово Николић (1958), Корај, БиХ
Ђорђе Оташевић (1959), Београд, Србија
Милан Р. Симић (1959), Велика Плана, Србија
Драган Рајичић (1960), Крагујевац, Србија
Миладин Берић (1962), Бања Лука, БиХ
Славомир Васић (1962), Алексинац, Србија
Весна Денчић (1963), Београд, Србија
Александар Чотрић (1966), Београд, Србија
Екрем Мацић (1966), Коњиц, БиХ
Бојан Љубеновић (1972), Београд, Србија
Ненад Вучетић (1981), Крушевац, Србија
Срђан Динчић (1984), Сремска Митровица, Србија
Станислав Томић (1986), Зворник, БиХ
Бојан Рајевић (1988), Цетиње, Црна Гора
Франци Чеч ( ), Засавје об Сави, Словенија

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.