Прва награда за антиратну карикатуру Југославу Влаховићу

Salon antiratne karikatureКРАГУЈЕВАЦ – Добитник прве награде – Гран при „Курир мира” на 16. Међународном салону антиратне карикатуре у Крагујевцу је карикатуриста Југослав Влаховић, саопштено је данас новинарима у Крагујевцу.

Гран при „Курир мира” додељује светска Асоцијација градова весника мира уз новчани износ од 1.500 евра.

Жири Салона којим је председавао Шпиро Радуловић саопштио је да је Златном плакетом и са 1.000 евра награђен Тошо Борковић, сребрном и са 800 евра Сава Бабић, а бронзана и 500 евра је припала Луку Дешемахекеру из Белгије.

Додељене су и новчане, награде градоначелника градова побратима Крагујевца – Бидгошћа и Биелско Биала у Пољској, Инглолштата у Немачкој, Сирена у Француској – и то Ехсану Гањију из Ирана, Дарку Дрљевићу из Црне Горе, Георги Матеи из Румуније, Луки Лагатору из Црне Горе. Награда румунског града Питештија припала је Муси Гумусу из Турске, а награђен је и Федор Вико из Словачке.

Према речима председника жирија, на конкурс 16. салона антиратне карикатуре јавило се 200 аутора из 46 земаља са преко 400 радова на антиратне теме.

Југослав Влаховић - Гран при "Курир мира"

Награђена карикатура Југослава Влаховића - Гран при „Курир мира”

Председник светске организације карикатуриста и члан жирија Петер Нивендајк рекао је новинарима да у свету има око 100 фестивала карикатуре у више од 40 земаља, а да је салон у Крагујевцу јединствен и по квалитету спада у првих 10.

„Тужно је да увек у свету негде постоје ратови а задатак карикатуриста је да забаве али и да пошаљу поруку, да дају коментар и своју поруку спакују на хумористичан начин да је сви људи разумеју”, рекао је Нивендајк.

Директор фестивала Миодраг Стоиловић је најавио да ће изложба 83 карикатуре са 16. салона бити отворена 20. октобра у галерији Народног музеја у Крагујевцу, а радови ће бити објављени и у штампаном каталогу.

(Бета)

Овај унос је објављен под Конкурси и означен са , , , . Забележите сталну везу.