Успешна сарадња словеначких и српских афористичара

Чотрић у СловенијиСатиричар и члан Управног одбора Београдског афористичарског круга Александар Чотрић састао се у Љубљани са познатим словеначким афористичарима – Жарком Петаном и Францијем Чечом, председником Друштва афористичара Словеније.

Жарко Петан је најпознатији словеначки афористичар, рођен 1929. године у Љубљани. Његова дела преведена су на 32 језика. Добитник је више од педесет награда и признања у иностранству, међу којима и највишег аустријског државног одликовања за рад на пољу културе. Његова књига изабраних афоризама „Неподобне пароле“ објављена је 1978. године у Србији, у избору Милована Витезовића и преводу Миљенке Витезовић.

Чотрић је обавестио колеге из Словеније да ће у Србији, у издању Београдског афористичарског круга, бити објављена Антологија словеначког афоризма, у коју ће бити уврштени најквалитетнији савремени словеначки аутори ове кратке форме.

– У Београду ће 6. октобра бити одржан Девети међународни Сатира фест на којем очекујемо и колеге из Словеније – истакао је Чотрић.

Председник Друштва афористичара Словеније Франци Чеч уручио је Чотрићу примерке Антологије српског афоризма која је недавно објављена у Словенији.

Чеч, који је приређивач и преводилац Антологије, најавио је да ће наставити да приређује и преводи афоризме српских аутора и да их представља словеначкој читалачкој публици. Он је истакао да је већ превео на словеначки језик књиге афоризама за децу Александра Чотрића „Својеглава књига“ и „Дечја посла“.

A.Ч.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.