„Вунена времена” Гојка Ђога

Гојко Ђого - Вунена времена„Службени гласник“ је објавио књигу „Вунена времена“ у којој је описан процес вођен против аутора књиге, Гојка Ђога, раних осамдесетих година.

Издавачка кућа „Службени гласник“ објавила је у два тома књигу „Вунена времена“ у којој је истоимена збирка песама Гојка Ðога, због које је био осуђен на неколико година затвора, и разна документа, медијски натписи и сведочанства везана са његов случај из 1981. године.

На промоцији књиге, уредник „Службеног гласника“ Гојко Тешић рекао је да је реч о драгоценој књизи која говори о „интелектуалном бешчашћу 80их“, било да је реч о писцима, уредницима издавачке куће „Просвета“ или медијима.

Књига је први пут објављена у „Просвети“ 1981. године и због алузија на Јосипа Броза Тита, изазвала је жестоке осуде, раскол међу интелектуалцима и довела је до судског процеса на коме је Ђого осуђен прво на две, а потом на годину дана затвора.

Тридесет година касније Ђого је, са супругом Бранком, прикупио документа са судског процеса, текстове из југословенске и стране штампе, записнике са седница, фотографије, петиције, писма подршке и осуде.

Књига, према речима Тешића, нема личну нити осветничку ноту, нити коментаре.

Други уредник „Службеног гласника“ и Ђогов пријатељ, Јовица Аћин оценио је да су „Вунена времена“ сведочанство о једном времену и свеприсутном страху који је постојао у јавном и приватном животу.
– Тај страх осудио је једног песника али је и показао нездравост тог времена – рекао је Аћим и додао да ово дело може да допринесе да се друштво промени и тако нешто не понови.

Сам аутор није желео да упире прстом у некадашње пријатеље који су га се одрекли. Представљајући своју књигу рекао је да би је, да је реч о неком другом, другачије приредио уз коментаре и примедбе али да се у овој збирци максимално трудио да буде коректан.

Ђого је навео и да су, када са ове дистанце погледа на читаву ситуацију, сви били у праву, и они који су га бранили и они који су га нападали, јер је збирка била пуна алузија које је свако могао да тумачи како је хтео и што је он користио како би „разблажио ситуацију“ и смањио себи казну.

– У књизи има доста места која својим алузијама ударају и на књижевност и на нашу политичку стварност – рекао је Ђого.

(Tанјуг)

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , . Забележите сталну везу.