Kњига: „Окрлавени мисли“ – Атанас Крлевски

Атанас Крлевски - Окрлавени мислиИЗВОДИ ИЗ РЕЦЕНЗИЈА:

Афоризми Атанаса Крлевског не само што нас приморавају да се насмејемо, него и у исти тренутак нас терају на размишљање. Његови афоризми обухватају све сегменте нашег свакодневља. У основи, као централна тема, је човек у корелацији са његовом несавршенством као човек, растргнут између сопствених вредности и идеала. Љубав као покретачка снага је непролазан мотив у афоризмима Атанаса Крлевског. Понекад у животу долази време када морамо синтетизовати, кристализовати, рефлектовати своја искуства.

Афоризми Атанаса Крлевског нападају незаинтересованост, а пропагирају слободу свести. Многа друштва имају традиционалне хероје којима се приписују многе афористичарске изреке и безвремене мудрости. Срећни смо што у нашем друштву има такве хероје који не дозвољавају да се угаси слобода мисли и оштрину речи. Несумњиво један од њих је и Атанас Крлевски. Његови се афоризми лако памте. Они су изванвременске мудрости који имају широку примењљивост.

Љупка Цветанова

Мисли и размишљања преточене у афоризам, Крлевски, вешто и на свој начин трансформише у писану реч који ће дуго одзвањати и у најтиша места наше савести. Крлевски нам показује и доказује да специфична форма изражавања заједно са неограниченим темама нашег живљења воде до једне творевине, у форми ове књиге, која ће бити конзумирана од свих који поштују овај књижевни израз. Разграњена мисаона гимнастика у заједништво са великом моћи опсервације не може остати по страни од свакодневних дешавања обичног и необичног човека, друштва, политике и других изазова једне појаве која се зове живот. Делећи своје творевине на три дела, такорећи симетричне целине, аутор у својој инвентивности у изразу и страсти према овој књизи и језгровитој књижевној форми твори једну велику заједницу афоризама која се чита у једном даху. Преко својих афоризмама Крлевски нам саопштава своје мисли, своја друштвена начела живота и често покушава на један хумористично-сатиричан начин да нам исте објасни са неким својим постулатима који су важили некада, а који су актуелни и данас.

Ристо Филчевски

ИЗБОР АФОРИЗАМА (по Василу Толевском):

 • Много добро знам да овај свет нема перспективу. Издржавам доживотну робију.
 • Јак сам на речима. Оне су моја генијална дела.
 • Када сам пијан, људи су оправдано дволични.
 • Не идем до крајности. Не знам да се вратим.
 • Није ми лако да газим све испред себе! Имам равне табане.
 • Никако да сазнам мој коефицијент интелигенције. У свим тестовима проналазим грешке.
 • Ушао сам у кризи идентитета. Изгубио сам личну карту.
 • Гледао сам филм са интересантним крајем. Гледаоци су се будили из дубоког сна.
 • Желуцу смета и празан и пун астал. Човеку само празан.
 • Политика је курва, али од нечега се мора живети.
 • Наши политичари не знају шта све могу да ураде. Зато не раде ништа.
 • На предлог супартијке, преко ноћи, смо збили редове у партији.
 • Нагомилали су нам се многи проблеми, али у предизборној кампањи сравнићемо их са земљом.

БИОГРАФИЈА АУТОРА:

Атанас Крлевски

Атанас Крлевски

Рођен 1956. у Ташкенту (Узбекистан). Од 1959. живи у Велесу (Македонија). По занимању инжињер електронике и телекомуникације. Афористиком се бави од 1977. године. Добитник више награда у Македонији, а најдража му је награда за најбољи афоризам на фестивалу еротских афоризама у Струмици. Објављивао у „Остену”, „Македонски остену”, „Студентском збору”. А сада најрадије објављује у електронским издањима за хумор и сатиру на Балкану. Заступљен у „Антологији балканског афоризма”, Васила Толевског, и „Афоризми и афористичари 10”, у издању „Алме из Београда. 2009 објавио звирку афоризама „Крлевизми”.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.