Priče iz prve ruke #30 [Živojin Denčić]

DIJAGONALA

Pojava pasa i mačaka lutalica na ulicama Gornje Klisure nije od juče i ovde ih uklanjaju lovci, obično nedeljom, u rane jutarnje sate – po kratkom postupku. Kako kažu nadležne službe, humani način predviđen propisima, zbog nabavke savremenog oružja i opreme za uspavljivanje životinja prema evropskim standardima, bio je preskup. Tako stradaju psi i mačke koji nemaju gazdu, kojima je ulica kuća i leti i zimi… Samo mačor Cuci je bio pošteđen. Svojevremeno su mu deca dala nadimak Dijagonala, koji je dobio zbog izgleda. Umesto četiri, imao je dve noge, prednju levu i zadnju desnu, i tako je skaćući hodao. Druge dve noge je izgubio ranije, dabome, u pomenutim čistkama lutalica. Ranjavan je, zapravo svuda po telu, ali je sve rane preboleo.

Članovi našeg Društva za zaštitu životinja u Gornjoj Klisuri znali su da je mačor Dijagonala voleo život lutalice. „A i Bog ga je sačuvao“, govorili smo, i na našu inicijativu u poslednjim akcijama na njega nisu pucali, jer su čak i zvanično pred početak svake hajke, lovci dobijali instrukcije: „Na Dijagonalu ne pucajte“.

Tako je on slobodno živeo u centru Gornje Klisure, najčešće boraveći u dvorištu dečjeg vrtića, ispod jedne terase i bez obzira na invalidnost, bio je vođa mačjeg klana u centru. Taj primat nije prepuštao ni u vreme „mačjih svadbi“ i imao je priličan broj potomaka.

Deca su ga hranila ostacima hrane iz vrtića i on se sa njima sprijateljio, veselo se igrao i trčkarao naokolo, rušeći često deci kule od plastike, koje su gradila u dvorištu. Vaspitači ga nisu puštali u zgradu vrtića zbog njegove osakaćenosti, ali on zbog toga je bio sklon mržnji prema njima.

No, igrom sudbine baš na Svetski dan napuštenih životinja, tačnije oko podneva 20. avgusta, u dvorištu ispod terase deca su zatekla Dijagonalu bez znakova života. Ubrzo se doznalo da je Dijagonala otrovan – i to otrovom za miševe!

Smrt najpoznatijeg mačora lutalice u Gornjoj Klisuri nastupila je od hrane koju su mu deca tog podneva dala, pri čemu su u otpacima hrane sasula i testo koje je stajalo na poklopcu od džema u jednom ćošku u trpezariji, gde su se miševi najčešće pojavljivali. Neposredni „kuvar“ misleći da se radi o testu preostalom prilikom spremanja krofni, a ne o mamcu za miševe spravljenom od otrova pomešanog sa brašnom, i sam je probao spremljeni „specijalitet“, ali su lekari uspeli da mu spasu život ispiranjem želuca. No, bilo kako bilo, mnogi žale što Dijagonale više nema, a kuja Žuta, njegova dugogodišnja ljubavnica, pogođena tragedijom još je pod stresom.

Živojin Denčić

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.