Нова књига карикатура Шпире Радуловића

Шпиро Радуловић - АнпасанУгледни и познати карикатуриста Шпиро Радуловић добио је нову ауторску књигу карикатура под насловом „Анпасан“. Карикатуре су о политичарима, медијима, криминалу, љубави, ратовима, социјалним проблемима, демонстрацијама, животињама, туризму, екологији, здравству…

У овој богато и лепо опремљеној књизи, у тврдом повезу налази се око 140 карикатура без речи у колору.

Књигу је у тиражу од 500 примерака објавила издавачка кућа „Ариадна“, на чијем челу је књижевник Милисав Савић.

У књизи се налази уводни текст Милована Витезовића на српском и енглеском језику, у којем се истиче да је „ова књига најсажетије речено, велики дијалог са цивилизацијом – без речи“.

„Указујући у њој на много ироније митологије, ироније историје, ироније садашњости и ироније све опакијег предосећања неизвесне будућности, Шпиро Радуловић је, као предани хуманиста, учинио све што је у моћи његовог дара да нас све спасе, понајчешће од нас самих, да нас опомене на лепоте живота и да нас просвести и смехом врати елементарној људскости, да нам пружи цртеж спаса из света отуђења, загађења и отрова“, запажа Витезовић.

Он подсећа је да Радуловић „једно од првих, а необичних признања добио 12. септембра 1969. године од Окружног тужилаштва и Окружног суда у Београду, где је трајно забрањена Чивија, гласило тек покренутог Фестивала хумора и сатире ‘Чивијада’.“

„Што се тиче карикатура, њима се, такође, на изопачен начин приказује наша стварност и систем односа у нашем друштву. Тако карикатуре Миодрага Стојановића и др Шпира Радуловића, приказане на страни седам, треба да изразе бесперспективност нашег социјалистичког развитка, разједињеност наших народа, као и националну нетрпељивост и раздор“, цитира Витезовић судску пресуду.

Шпиро Радуловић је рођен 1942. године у Подгорици. Лекар је специјалиста, доктор медицинских наука и редовни професор микробиологије и паразитологије. Био је дугогодишњи директор Института за микробиологију ВМА у Београду.

Карикатуром се бави од гимназијских дана. До сада је објавио преко десет хиљада карикатура у бројним домаћим (Јеж, Политика, Новости, Експрес, Глас Истре, Весели цвет, Глас јавност…) и иностраним листовима (Крокодил, Пардон, Лудаш маћи, Стршел, Остен, Павлиха…).

Награђиван је преко 40 пута у земљи и иностранству (Канада, Бугарска, Јужна Кореја, Кина, Италија, Иран, Непал…). Добитник је и „Пјерове награде“, највишег признања за карикатуру у нашој земљи.

Самосталне изложбе Радуловић је имао у Њујорку, Београду, Софији, Истанбулу, Пули, Крушевцу,..

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.