In memoriam – Vlada Katić

Vlada KatićOTIŠAO JE VELIKI KARIKATURISTA

U Smederevu u 77. godini umro je poznati karikaturista Vlada Katić.

Ovaj veliki majstor karikature bio je urednik u Ježu, zatim, listu Mladost, glavni urednik u Tempu, pokretač lista ČIK (koji je imao enormno visoki tiraž od preko 700.000 primeraka?!), ZUM, DVOJE… Osnivač je grupe mladih karikaturista OGLEDALO na čijim brojnim nastupima nastaju veoma popularne ŽIVE KARIKATURE.

Vlada Katić je bio saradnik gotovo svih listova i časopisa Jugoslavije, a sarađivao je i u inostranstvu. Objavio je preko 15.000 karikatura, preko 12.000 ilustracija i preko 20.000 tekstova (reportaže, intervjui, komentari…). Imao je više samostalnih izložbi, a bio je učesnik mnogih kolektivnih izložbi karikatura u zemlji i inostranstvu.

Za svoj dugogodišnji i plodonosni rad dobio je niz nagrada i priznanja. Kao prvi Jugosloven dobio je u Bordigeri, Italija, Zlatnu medelju za karikaturu. U Americi je proglašen za najboljeg karikaturistu sveta u oblasti reklamne karikature i dobio je laskavi naziv KING. List SVET ga je proglasio za karikaturistu godine, a Zemunski salon karikature dodelio mu je Nagradu za životno delo.

 

Pripremio:
Slobodan Srdić,
karikaturista

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.