Почела 4. Mеђународна ликовна и песничка колонија Kрчедин 2011.

Ликовна и песничка колонија КрчединУ сремском месту Крчедину, на обали Дунава и обронцима Фрушке горе, 28. јула је отворена Четврта међународна песничка и ликовна колонија која се одржава до 31. јула у дому породице Јакшић – Зорана и Љубице.

– Колонија је посвећена Лази Костићу, Милици Стојадиновић Српкињи и сликару Милану Кечићу, рођеном у Крчедину, и окупиће више од 150 уметника из 11 земаља, најавио је уредник програма Колоније књижевник Миодраг Јакшић.

Манифестацију је у „Галерији Јакшић“ отворио амбасадор Русије у Београду Александар Конузин, који је истакао да „култура на најбољи начин повезује људе, без обзира на њихову националност, веру и политичко опредељење“.

Затим је десетогодишњи Михајло Јакшић свирао на виолини, а седмогодишња Јана Јакшић је рецитовала песму Мирослава Антића.

О великом српском песнику Лази Костићу говорио је Перо Зубац из Новог Сада, а потом су у програму названом „Песничка империја“, уз Зупца, учествовали председник УКС Радомир Андрић, песник из Темишвара Славомир Гвозденовић, Зорица Арсић Мандарић и Љубомир Пјевчевић.

Мини концрт одржали су панчевачки тамбураши из оркестра „Банатски кицоши“.

Представљен је и поетски портрет Јелене М. Ћирић из Прага.

У сегменту названом „Само сатира Србију спасава“ пред публиком су се појавили Саво Мартиновић, Миломир Ђукановић и Александар Чотрић, као и њихови гости Александар Филиповић Алфи и Зоран Јакшић.

У Крчедину, на летњој позорници представили су се песници из Бугарске Иван Топалски, Ани Иванова и Денко Рангелов.

Позоришну представу „Човек човеку“ одиграле су глумице Рада Ђуричин и Вјера Мујовић.

Миодраг Јакшић, Радомир Андрић, Бранко Ракочевић, Франц Цурк и Владимир Кепић саопштили су имена победника књижевног и ликовног конкурса „Вино и Крчедин“.

Представљени су и сликари и вајари, учесници Колоније који долазе из Јагодине, Софије, Краљева, Кикинде, Кладова, Батајнице, Крушевца, Нових Бановаца, Деспотовца, Каћа, Голубинаца, Београда, Лајковца, Параћина, Темишвара, Тополе, Ниша, Ћићевца, Будимпеште, Богатића, Инђије, Новог Сада, Вршца и Бачке Паланке.

У пратећим програмима Колоније у Крчедину приређене су изложба портрета „Тако су сликали Мићу Јакшића“ са радовима Ранка Гузине, Николе Оташа, Милоша Бакаловића, Стефана Попе, Горана Ћеличанина и других аутора и изложба радова са прошлогодишње Колоније.

Посетиоци су у прилици да погледају поставку „Афричка уметност“ и фотографије добитника звања „Ја, Крчединац“ и „Њака крчединска“, као и уникатну керамику Милице Јакшић, ордење и уметнине од злата и сребра златаре „Сафир“.

Уредник програма и селектор је Миодраг Мића Јакшић који се осврнуо на упорне летње пљускове који су почели да падају управо пре отварања Колоније:

– Киша нас јесте омела, али нас није омогућила. Уметност је издржљива.

Медијски покровитељи су новинска агенција Бета, Студио Б, Пазовачко огледало, РТ Војводина, РТИ и недељник „Сведок“.

Покровитељи манифестације су Општина Инђија и Секретаријат за културу АП Војводине.

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.

3 реаговања на Почела 4. Mеђународна ликовна и песничка колонија Kрчедин 2011.

  1. Stela каже:

    Могу ли се знати имена песника и ликовних уметника који су освојили прво/друго/треће место?
    Хвала и пуно поздрава из Македоније

Затворено за коментаре.