Одлука о добитницима титуле „Ја, Крчединац“

Ликовна и песничка колонија КрчединСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ТРАДИЦИОНАЛНА ТИТУЛА “ЈА, КРЧЕДИНАЦ“ ПЕРИ ЗУПЦУ, РАДИ ЂУРИЧИН И ГОЈКУ ЂОГУ

Песници Перо Зубац и Гојко Ђого, као и глумица Рада Ђуричин, за своје укупно стваралаштво, овогодишњи су добитници титуле „Ја, Крчединац“, коју додељује Међународна ликовна и песничка колонија Крчедин. Ову одлуку донео је једногласно жири у којем су били добитници ове награде из претходних година.

Перо Зубац је објавио више од тридесет књига поезије. Писао је сценарија, драмске комаде, уређивао књижевне и уметничке часописе, саставио је велики број антологија нашег песништва, уређивао је на телевизији најпопуларније серијале за децу „Музички тобоган“ и „Форе и фазони“, реализовао је велики број мултимедијалних спектакала, а на његове стихове компоноване су многе песме. Заступљен је у десетак страних и више од педесет домаћин песничких антологија, у читанкама и лектирама у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини, и награђиван је за свој рад, у земљи и иностранству. И данас многи освајају своје нове љубави уз „Мостарске кише“ Пере Зубца, легендарне љубавне поеме, која је у преводу на руски у Совјетском савезу објављена 1988. године у тиражу од 20 милиона примерака.

Рада Ђуричин, дебитовала је на сцени Народног позоришта у Београду 1958. главном улогом у представи „Дневник Ане Франк“, а свој први филм „Осма врата“ снимила је 1959. године и до данас је у позоришту, на телевизији, радију и на филму одиграла више од стотину улога. Веома је активна и данас у ЈДП, чији је члан је ансамбла од 1959. године, као и у другим позориштима широм Србије. Награђивана је за свој рад највишим глумачким, уметничким и друштвеним наградама. Дипломирала је 1958. на Факултету драмских уметности и 1961. на Филозофском факултету у Београду српски језик и књижевност.

Песник Гојко Ђого, обележио је српски књижевност великим број песама и књига које је написао, али и својим друштвеним ангажманом. Током 80-их година прошлог века се истакао као дисидент и противник комунистичког режима, да би због збирке песама „Вунена времена“ која је „вређала лик и дело Јосипа Броза Тита“, осуђен 1981. године на две године затвора. Један је од тринаест интелектуалаца који су 1989. године обновили Демократску странку. Неутешни је оптимист, на живот гледа са ведрије стране. За њега је Мома Капор рекао да је „он човек који је заборавио да остари“. Заступљен је у великом броју домаћин и страних песничких антологија, у читанкама и лектирама у Србији и награђиван је за свој рад.

„Титулу ЈА, КРЧЕДИНАЦ добијају светски признати и успешни ствараоци, пријатељи Крчедина, који наступају на Ликовној и песничкој колонији Крчедин, и када добију титулу са поносом и из свег гласа, могу да кажу: ЈА, КРЧЕДИНАЦ ! Крчедин, могу да прихвате као своје место ослонца, као станиште у којем имају небеску подршку, где их сви воле и желе успех и срећу у животу, и да у Крчедин, могу увек доћи, као у своју кућу. Титула ЈА, КРЧЕДИНАЦ је вечна“ – каже се у закључку жирија.

Досадашњи добитници овог традиционалног признања које се додељује од 2008. године су и Миња Субота, Бора Дугић, Слободан Ракитић, Радомир Андрић, Alberto García Teresa, Александар Чотрић, Мирко Бабић, Брана Црнчевић, Бане Крстић и други.

Титула „Ја, Крчединац“ овогодишњим лауреатима биће уручена током овогодишње Четврте међународне ликовне и песничке колоније Крчедин 2011, која се одржава од 28. до 31. јула 2011. године у Дому породице Јакшић у Крчедину.

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР
ЧЕТВРТЕ МЕЂУНАРОДНЕ ЛИКОВНЕ И ПЕСНИЧКЕ КОЛОНИЈЕ КРЧЕДИН 2011

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.