4. Mеђународна ликовна и песничка колонија Kрчедин 2011.

КрчединВИШЕ ОД 150 УЧЕСНИКА И СЕЋАЊЕ НА ЛАЗУ КОСТИЋА, МИЛИЦУ СТОЈАДИНОВИЋ СРПКИЊУ И МИЛАНА КЕЧИЋА

Овогодишње велико уметничко окупљање, Четврта међународна ликовна и песничка колонија у Крчедину, биће приређено у част великана српског и сремског песништва Лазе Костића и Милице Стојадиновић Српкиње, као и великог сликара Милана Кечића, рођеног у Крчедину. Ова уметничка светковина одржава се као и сваке године у Дому породице Јакшић у Крчедину, улица Цара Душана број 64, од четвртка 28. до недеље 31. јула 2011. године.

Колонију ће, у четвртак 28. јула у 20 сати, у Дому породице Јакшић у Крчедину, отворити познати песник Перо Зубац.

У богатом програму, поред Пере Зупца, учествоваће и књижевници Радомир Андрић,
Гојко Ђого, Благоје Баковић, Слободан Станишић, Миломир Краговић, Александар Чотрић, Радомир Мићуновић, Радоман Кањевац, Миодраг Јакшић, Душко М. Петровић, Спасоје Ж. Миловановић, Милица Лилић Јефтимијевић, Мирјана Булатовић, Гордана Влајић, Тања Милојевић, Предраг Јакшић, Зорица Арсић Мандарић, Снежана Писарић Милић, Сања Петровић, Мирјана Узелац, Александар Драгановић, као и још више од стотину песника, укључујући и бугарске лиричаре Ивана Топалског и Ану Иванову, и српске писце из иностранства Славомира Гвозденовића из Румуније, Јелену Ћирић из Прага и Драгана Јаковљевића из Будимпеште.

У оквиру програма биће изведене позоришне представе „Човек човеку“ Раде Ђуричин, „Авала експрес“ Петра Милошевића, у извођењу Српског позоришта из Будимпеште и легендарне „Растилибуђилизоване клајбезабле“, београдског „Театра Лево“, док ће својим беседама прилог програму дати и глумци Рада Ђуричин, Иван Вучковић, Вјера Мујовић, Дејан Цицмиловић, Мирјана Марковић, Сања Мијајловић и Милан Рус.

Арије из најпознатијих опера извешће прваци београдске опере Александра Ангелов и Миша Јовановић, док ће посебан музички штимунг атмосфери давати и тамбурашки оркестри „Банатски кицоши“ из Панчева и Градски тамбурашки оркестар из Старе Пазове, музички дуо „Татјана и Артур“ из Русије, кантаутори Асим Сарван, Драган Млађеновић- Шекспир и Бане Ексер, као и млада музичка звезда Миона Илић из Бачке Паланке.

Током четири дана на обронцима Фрушке горе, сликаће и вајаће, 32 сликара, предвођене Маријаном Георгијевом и Красимиром Георгијевим из Бугарске, Миланом Ђурићем из Мађарске, Даном Петков из Румуније, Францом Фурком из Словеније и домаћим уметницима, као што су Владимир Кепић из Јагодине, Ана Бабић из Кикинде, Татјана Пљакић и Слађана Миљковић из Краљева, Јована Крстић из Новог Сада и други.

Програм води Миња Субота, а селектор сликарског сазива и уредник програма је књижевник Миодраг Мића Јакшић.

На манифестацији ће бити додељена традиционалне титуле „Ја, Крчединац“ и признање „Њака крчединска“, и награде са првог међународног ликовног и песничког конкурса који је за теме имао „Вино“ и „Крчедин“ и на који стигло више од 200 радова.

Колонија се одржава под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу АП
Војводине и Општине Инђија, а у организацији удружења „Мој Срем“ из Крчедина.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.