300 aforizama kao 300 Spartanaca!

Stanislav Tomić - promocija knjige “Zlo, naopako i obrnuto”ZVORNIK (30. jun 2011.) – Ljubitelji pisane riječi mogli su sinoć da uživaju u promociji zbirke aforizama “Zlo, naopako i obrnuto” od našeg sugrađanina, profesora filozofije i socijologije u Gimnaziji i SŠC “Petar Kočić”, Stanislava Tomića a koja je nedavno izašla u izdanju banjalučkog časopisa “Nosorog”. Na osamdeset stranica predstavljeno je oko 300 aforizama.

Promociji su prisustvovali recezent knjige, poznati srpski aforističar, Jovo Nikolić, višestruko nagrađivani autor literalno-pozorišnih komada, naš sugrađanin, Vladimir Nedić, kao i sam autor zbirke Stanislav Tomić.

Recezent knjige, poznati srpski aforističar, Jovo Nikolić kaže da ovo današnje vrijeme iritira mnoge stvaraoce da se oglase na sebi svojsten način, ističući tu i Stanislava Tomića, koji, kako kaže Nikolić, razmišlja na originalan način. Nikolić kaže da je Stanislavova prednost što je sociolog po profesiji jer ima više inspiracije ali da to i ne mora toliko da znači ako čovjek ima talenat za to što radi.

Stanislav Tomić - promocija knjige “Zlo, naopako i obrnuto”– Stanislav Tomić je mladi stvaralac i on je za kratko vrijeme bavljenja aforizmom uspio što mnogima nije pošlo za rukom i za deceniju – dvije pa i više a to znači da je uspio da izda prvu zbirku aforizama. On nije izdao zbirku koja nije bilo kakva, koja je po kvalitetu zbirka koja će biti uvrštena u mnoge biblioteke i stajati na policama da je mnogi mogu pročitati. U ovoj knjizi prepliću se humor, satira, sarkazam i ironija, njegove misli su vješto praćene i pune su paradoksa. Prilikom odabira aforizama za ovu zbirku nastojao sam da se u knjizi nađu aforizmi koji su originalni, koji nisu mnogo puta govoreni na različite teme i nadam se da sam uspio u tome a to će vidjeti svi oni koji budu pročitali knjigu – kaže Nikolić.

Nikolić još dodaje da je Stanislava, kao vrsnog mladog stvaraoca, sam predstavio u prvom broju beogradskog časopisa “Aforizam” na dvije strane.

Vladimr Nedić, naš sugrađanin, scenarista mnogih satiričnih i humorističkih predstava, kaže da je počastvovan pozivom Stanislava da baš on govori na promociji njegove prve knjige aforizama. Nedić kaže da je bilo jako teško izabrati šta da priča večeras jer sve što kaže o Stanislavu neće biti dovoljno kako bi se prenijeli svi utisci i impresije.

– Za dobru knjigu, za dobar aforizam neophodni su preduslovi kojima Stanislav Tomić suvereno vlada, to su mogućnosti da kao socijolog uoči društvenu pojavu, da je izanalizira, i onda se dobije ono što smo tražili a to je dobar aforizam a u ovoj zbirci ne možemo da izdvojimo niti jedan loš aforizam. Meni je drago što Stanislav baš danas živi u ovom vremenu koje je demokratičnije u odnosu na druga vremena gdje su aforističari bili sputavani – kaže Nedić.

Sam autor ove zbirke kaže da je sama zbirka aforizama jedna igra, a prostor za igru jeste umjetnost, a ta pobuda Njemu daje pokretačku snagu svega što radi.

– Teme koje se nalaze u ovoj zbirci su poprilično široke i prosto radi se, počev od satire, kritike društva, politike, vlasti… Aforizam je univerzalna forma koja se ne odnosi samo na jedno vrijeme ili na jednu vlast nego je to načelna kritika vlasti koja se kritikovala kroz istoriju uvijek. Zbirka aforizama broji negdje oko 300 aforizama i ja ih vidim kao 300 Spartanaca u Termopilskom klancu pješćanog sata našeg vremena – kaže Tomić

Tokom predstavljanja knjige i malobrojni posjetioci promocije postavljali su pitanja pa je atmosfera bila veoma opuštena, kako i dolikuje jednom ovakvom događaju. Knjiga je izdata u tiražu od 500 primjeraka a štampalo ju je IP “Mladost” iz Bijeljine.

Biografija

Stanislav Tomić je rođen 9. jula 1986. godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završio je u Zvorniku, diplomirao je 2008. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu – odsjek filozofija i socijologija. Iste godine na katedri za filozofiju matičnog fakulteta upisuje magistarske studije koje trenutno pohađa. Aforizme je počeo pisati kao student, objavio je više elektronskih i štampanih časopisa a bio je i učesnik na sedmom i osmom međunarodnom Festivalu humora i satire u Bijeljini. Kao najmlađi autor zastupljen je u Antologiji srpskog aforizma za djecu koju je priredio poznati beogradski aforističar Aleksandar Ćotrić a koju izdaje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Beograd. Na konkursu za kratku priču Srpskog kulturnog foruma u Beču Stanislav je dobio prvu nagradu po izboru autora. Živi i radi u Zvorniku.

Odabrani aforizmi

Ko radi ne boji se gladi, već – poslovođe.

Nije ni čudo što je pravda prljava kad je svako uzima u svoje ruke.

Dogovorili bismo se mi bacanjem novčića,
ali nemamo para za bacanje.

Ono što moja žena spremi to bi bolestan jeo.
Zdrav razum to ne može da prihvati.

Imena djece istetovirao sam na ruci.
Samo da mi nisu na vratu.

Političari su šegrti države.
Kradu zanat.

Ko kaže da su lopovi ružni?
Pogledajte kako nam je lijep predsjednik.

Kad se penje – čovjek preskače stepenice,
a kad silazi – staje na svaku.

Koja je razlika između filosofa i vozača?
Filosofi tragaju za cjelinom, a vozači za djelovima.

Poplavu kriminala izazivaju podzemne vode.

Izvor: ZvornikDanas.com

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.