Српски карикатуриста награђен у Загребу

Nagrađena karikatura Saše DimitrijevićaСрпски карикатуриста Саша Димитријевић добитник је прве награде на 16. Међународној изложби карикатуре у Загребу.

У Галерији „Кловићеви двори“ у Загребу отворена je 16. Међународна изложба карикатуре Хрватског друштва карикатуриста на тему „Пороци“, на којој је победио српски карикатуриста Саша Димитријевић, а још двојица карикатуриста из Србије добила специјална признања.

Димитријевић који најчешће црта новинску карикатуру и политички и социјално ангажоване радове, победио је с карикатуром на којој Христос, симбол непорочности, седи сам за столом на Последњој вечери испод знака за забрањено пушење, док дванаест апостола пуши напољу.

Изложбу су отворили Весна Кусин, директорка галерије и Давор Трговчевић председник Хрватског друштва карикатуриста.

„Стигле су 744 карикатуре 331 аутора из 61 земље, а на изложби их је представљено стотинак“, рекао је Трговчевић.

Алудирајући на Димитријевићеву победу и специјална признања за српске карикатуристе Владимира Станковског и Хуга Немета, Трговчевић је рекао да би неки можда рекли да смо поделили награде по политичким критеријумимва и у духу политике помирења, али да је једини критеријум жирија био квалитет, јер чланови нису знали чије радове оцењујују.

О изложби је своје мишљење дао и један од доајена хрватске карикатуре Ото Рајзингер, који се од 1945. године тиме бави.

„На изложби има талентованих радова, а првонаграђени је изванредан, ем је духовит, ем је одлично нацртан. Србија и Београд су били центри где је карикатура узгајана и било је могућности за објављиване. Сад не знам како је у Београду, али у Загребу новине више не објављују карикатуру него огласе. Карикатура је нестала са сцене, осим код оваквих конкурса, иако је то у основи новинарска дисциплина“, казао је Рајзингер.

Извор: Радио-телевизија Србије

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.