Godinu dana od smrti Zorana Matića Mazosa

Mazos - autokarikatura

Mazosova autokarikatura

Danas je navršeno godinu dana od smrti Zorana Matića Mazosa (1960-2010), karikaturiste i satiričara, pokretača web sajta Zikison.net.

Zoran Matić Mazos, koji je svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu, ostavio je dubok trag na polju satire, humora i karikature stvarajući i predstavljajući svoj rad i rad drugih autora, na početku, kroz prvi privatni humorističko-satirični list u Srbiji posle II svetskog rata, pod nazivom „Golać“ (1991.), i izdanja knjiga u okviru izdavačke kuće NIP „Orfelin“ (1990-2000.), čiji je bio vlasnik i glavni i odgovorni urednik, a kasnije, sve do smrti, i kroz elektronski list „Satir“ na Artija.net i elektronske časopise „Žikišon“ i „KiKS“ (Karikatura i Kratki Strip). U elektronskim medijima je pored interneta periodično bio aktivan i na lokalnom radiju i televiziji uređujući emisije uglavnom humorističko-satiričnog sadržaja.

Mazos je imao 4 samostalne izložbe karikatura i učestvovao je na preko 30 festivala karikature i stripa u zemlji i svetu.

Objavio je knjigu karikatura „Mazos – karikature“ i knjigu aforizama „Diogen(p)isanje“, u okviru projekta „Žigosanje“ zajedno sa paraćinskim satiričarem Vladicom Milenkovićem, dok je druga knjiga aforizama „FUCK YOU!“ doživela samo svoje elektronsko izdanje. Pored satire bavio se pisanjem poezije i proze, a svoje poetsko-prozne tekstove je objavio u elektronskoj zbirci „Otkrovenje“.

Osnivač je Satirične pozornice „Žikišon“ (satirična reč) i Satirične radionice „Žikišon“ (karikatura i strip).

Najnovija vest: Satirična pozornica „Žikišon“ ove godine će u čast i sećanje na Živojina Pavlovića Žikišona i Zorana Matića Mazosa ponovo dobiti svoje živo izdanje, po uzoru na Satiričnu pozornicu „Žikišon“ održanu 2005. i 2006. godinu u Paraćinu, a povodom toga biće pokrenut i satirično-humoristički konkurs. Pokretač i realizator ove inicijative je Vladica Milenković, najbliži Mazosov saradnik u tom periodu. Više detalja o svemu u narednih nekoliko dana.

Sve o Žikišonovom i Mazosovom stvaralačkom radu na zikison.net.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.