Raspričavanje #45 [Ilija Marković]

VAŠI SU UŠI

Prisluškuju vas samo oni koji znaju šta mislite o njima. Mada se nedostatak političkog sluha ne može nadoknaditi prislušnim aparatima. Ako aparat otkaže poslušnost, neće dežurno uho. Aparatčik. Buba u uhu je najgledanija i najslušanija predstava. Zapravo, buba u uhu je predstava koju policija ima o vama.

Doušnik je dopisni član Policijske akademije. Nema premca u prerušavanju: sav se pretvori u uši. Kad naćuli uši, prometne se u uš. Toliko je dovitljiv da se za tili čas izmetne u uho, grlo, nos. U društvu poremećenih vrednosti doušnik i stidna uš su jedno te isto. Kad se potvrdi kao dupeglavac, radijus kretanja (skretanja!) mu je tur-retur.

Zamenili ste teze. U stvari, teze su taze, zamenili ste samo fraze. Vaši su vaši. Kad biste se i vi pretvorili u uši, čuli biste kako gmižu vaši. Otkad su vaši uši, vaše su uši. Ne bi vaši bili uši, da doušnici nisu u dosluhu sa zidovima ćutanja. Zidovi imaju uši. Temelje su udarili doušnici. Valjda zato ne čuju uši kako mile vaši. Zna se ko udara temelje iznad zemlje.

Najbolji doušnici nisu, navodno, slušali kako trava raste. Da su, čuli bi topot konja apokalipse. Bilo bi im jasnije zašto trava ne niče kad se na nju viče i zašto je najbolja čujnost u gluvo doba. I pored svega, gluva vlast će uživati naklonost biračkog tela dok je bude bolelo uvo za njega.

Kad je izabranik manji od sebe, niko ne vidi šta radi. Skrivene kamere instalira u senci skrivene namere. Pogodili ste: „Cilj nije opravdao sredstva. Makijaveli, izvini! Sezame, otvori dosijee!“

Drugi preklinju: „Sezame, ne otvaraj! Politički terorizam je pred vratima.“

© Ilija Marković

__________
Priča „Vaši su uši“ je objavljena u zbirci priča, koju je priredila Vesna Denčić, „Satirične priče 2009“ (Alma, Beograd, 2010).
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.