Нова књига сатиричних прича Александра Чотрића

Александар Чотрић - "Причињавање"Александар Чотрић објавио је нову, трећу по реду, књигу сатиричних прича под називом „Причињавање“. Овај наслов изабрали су гласањем, између пет понуђених предлога, посетиоци сајта: www.cotric.com.

У књизи коју је објавила издавачка кућа „Вук“ из Лознице, у библиотеци „Ведрокази“, на 158 страна налази се седамдесетак прича, насталих од 2007. године, од којих су неке објављиване у домаћим и страним часописима и новинама – Етна, Политика, Новости, Носорог (Република Српска), Крагујевачке новине, Стршел (Бугарска), Ла валиса (Италија)… У књизи је највише прича које се први пут објављују.

Рецензенти књиге су књижевна критичарка Љиљана Шоп и сатиричар др Слободан Симић, а илустратор је познати карикатуриста др Шпиро Радуловић.

Љиљана Шоп је написала да се „Александар Чотрић, свесно и намерно, апсолутно концентрише на нашу савремену политичку сцену, друштвене проблеме и морални расап“.

„Његови јунаци су водећи политичари, страначки приваци, министри и директори, функционери свих фела, али и ошамућени, слуђени, немислећи, подељени и посвађани народ, који већ две деценије гласа за властиту пропаст“, запажа Љиљана Шоп.

Др Слободан Симић примећује да је „Александар Чотрић у новим причама видно напредовао“.

„Такав напредак је нарочито видљив у најуспешнијим причама нове књиге (Писци и читаоци, Очекивања, Дуго путовање у Европу, Улога, Прича о идиоту, Идеал…). То су сада вешто написане, зналачки вођене и, што је најважније за наведени жанр, суштински сатиричне и смислено критичке литерарне творевине. Посебно радује тематска ширина и нови поступци који откривају велики потенцијал и ретку особину учења од квалитетних узора“, истиче Симић.

За приче из књиге Чотрић је, поред осталих, добио књижевна признања „Радоје Домановић“, „Јован Хаџи-Костић“, „Стеван Сремац“, „Миливоје Илић“, „Ђорђе Фишер“, као и награде на конкурсима „Златна кацига“ у Крушевцу, „Чивијада“ у Шапцу и на Црногорском фестивалу хумора и сатире у Даниловграду.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.