Uspešno predstavljena knjiga Vladice Milenkovića

"Dosije FenIKS" u Beogradu

Karlo Astrahan, Vladica Milenković i Vesna Denčić sa domaćinima i prijateljima

U biblioteci Milutin Bojić, 26. maja predstavljena je knjiga „Dosije FenIKS“, Vladice Milenkovića, u izdanju izdavačke kuće Alma i suizdavaštvu Kulturnog centra Paraćin. O knjizi je govorio Karlo Astrahan, recenzent Vesna Denčić i autor, koji je pročitao i deo iz recenzije Radeta Jovanovića.

Nakon toga je, potpuno neplanirano, usledila prava mala debata o aforizmu. Naime, Karlo Astrahan kao poslenik kulture, romanopisac i poklonik satire, želeći da publici približi aforizam kao posebnu književnu formu, počeo je da postavlja brojna pitanja na koja su odgovarali Vladica Milenković i Vesna Denčić, i tako razvili diskusiju šireg spektra: od aforističke scene u manjim sredinama, preko Beogradskog aforističarskog kruga, do proboja na svetsku scenu, koja je poslednjih godina, naročito zahvaljujući internetu ubrzala prodor na strano tržište, prevođenje na druge jezike, potom o zamkama prevođenja, tumačenju značenja, razlici u percepciji rečenog i doživljenog, o potrebi ili mogućnosti organizovanja aforističkog maratona, Satira festu, Novogodišnjem satirikonu i dr.

Otvoreno je i pitanje da li danas satira ima isto dejstvo na javno mnjenje kao pre deset ili dvadeset godina i da li je reč o apatiji koja je umrtvila narod do te mere da više nema potrebu ni da se smeje? Na to pitanje pokušala da je odgovori Vesna Denčić kraćim osvrtom na vreme u kojem su, sa današnje distance gledano čak veoma tanki aforizmi, igre reči, budili strah od remećenja partijske discipline, i da su aforističari delovali kao subverzivni element, razvijajući usput snažnu književnu strukturu, koja je nadmašivala sve što se do tada aforizmom moglo reći.

Kako je književno veče odmicalo, tako je sve više poprimalo familijarnu atmosferu, pa je u celu priču postepeno počela da se uključuje i publika, više komentarima nego pitanjima, upadicama, dosetkama, i svakako smehom. I nakon sat i po nikome nije padalo na pamet da ode, da je premašeno vreme predviđeno za promociju, da je i nakon potpisivanja knjige autor još uvek stajao na izlazu i odgovarao na još po koje pitanje, dok organizator sa osmehom na licu izjavljuje da do sada nije održana ovakva promocija – potpuno drugačija od svih dosadašnjih. To će Vladici Milenkoviću, svakako, biti podstrek i motiv da nekom novom knjigom nadmaši sebe.

K.D.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.

4 реаговања на Uspešno predstavljena knjiga Vladice Milenkovića

  1. Milan Beštić каже:

    Čestitam!

  2. Dusan каже:

    Cestitamo!
    Vranjski aforisticari: Dusan Djordjevic, Milan Ilic Maja, Vojkan Ristic i Dragan Miljkovic.

Затворено за коментаре.