„Чивијашка вртешка“ на Радио Шапцу

Чивијашка вртешкаНа таласима Радио Шапца већ 14 година непрекидно се емитује ЧИВИЈАШКА ВРТЕШКА, емисија хумористичко-сатиричног садржаја. Појавила се 7. септембра 1997. године и од тада, осим у време НАТО агресије, није престајала да емитује.

До сада је снимљено око 700 сати хумора, сатире и добре музике. Аутор и уредник емисије је Раде Ђерговић, а утемељили су је и Борис Живојиновић, који, нажалост, више није међу живима, као и Боривоје Божанић, глумац Шабачког позоришта који од прве емисије говори текстове еминентних писаца.

Кроз емисију је прошло на стотине аутора из земље и иностранства, а и данас се многи јављају, као што су: Драган Рајичић, Раша Папеш, Александар Чотрић, Раде Јовановић, Слободан Симић, Нинус Несторовић, Рале Дамјановић, Анђелко Ердељанин, Драгомир Ђурђевић, Вељко Рајковић из Подгорице, Саво Мартиновић, Владислав Влаховић из Подгорице, Дејан Тофчевић из Подгорице, Васил Толевски из Скопља, Грујо Леро из Бијељине, Бојан Богдановић из Зенице, Јово Николић из Угљевика, Миладин Берић из Бањалуке, Весна Денчић, Ђорђе Оташевић, Растко Закић, Александар Баљак, Зоран Т. Поповић, Срђан Динчић, Марко Гргичевић из Пуле и многи други.

Раде Ђерговић истиче читаву плејаду аутора, сарадника емисије, из Шапца. међу којима је засигурно највернији Драгомир Ђурђевић, а у последње време и Боран Поповић из Церовца. Покојни Борис Живојиновић, писао је сталне рубрике, појављивали су се и Живко Гавриловић, Јелена Кујунџић, др Предраг Тојић. Слободан Илић, Милоје Јевтић, многи други… И драго му је, и то је по њему „највећи квалитет емисије“, што су многи од њих, захваљујући управо емисији имали запажен успех у свету хумора и сатире .

Емисија је пре десетак година, захваљујући помоћи СО Шабац, годину дана могла да се слуша посредством интернета, тако да су се шабачки чивијаши чули у свим крајевима света, где су стекли верне слушаоце и сараднике, који су им се јављали прилозима и предлозима. Пре 12 година „Чивијашка вртешка“ је награђена на Фестивалу Удружених радио станица на Златибору.

– Колико ми је познато – истиче Раде Ђерговић – наша емисија је по трајању најстарија на просторима Србије, а чини ми се и на просторима бивше Југославије.

Некада је само на Радио Београду било неколико емисија које су неговале хумор и сатиру (Весело вече, Село весело, Клуб раноранилаца, Криво огледало, Викенд магазин, Драговање, Породица Јовановић, Караван…).

– Данас се задржао – истиче са жаљењем Ђерговић – само Караван. Емисије сличног карактера постојале су и на таласима Радио Сарајева, Радио Загреба, Радио Новог Сада, Радио Крагујевца, Радио Лознице….

– Данас је, нажалост, и поред сјајних писаца хумора и сатире простор за објављивање у писаним и медијима, као и на радио и ТВ станицама толико сужен да аутори готово и немају где да објављују своје прилоге осим у електронским сатиричним листовима попут НОСОРОГА, ЕТНЕ, ЖИКИШОНА, ШИПКА, НА ПРВОМ СТЕ МЈЕСТУ. Ипак, надам се да ће за хумор и сатиру доћи нека боља времена – истиче Раде Ђерговић.

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , . Забележите сталну везу.