DŠD izdanje filma „Doviđenja, kako ste?“ na internetu

Doviđenja, kako ste?Satirični dokumentarni film Borisa Mitića „Doviđenja, kako ste?“, objavljen pod etiketom producentske kuće „Dribbling Pictures“, od 6. maja dostupan je na internetu u specijalnom „DŠD“ izdanju.

DŠD, ili Daj-Šta-Daš, je originalan format koji podrazumeva besplatno preuzimanje ili gledanje na internetu, uz napomenu da su gledaoci kojima se film dopadne slobodni da uzvrate „bilo čim čega imaju viška u životu (sira, rakije, igračaka, inspiracije, zanata, vremena…) “

Autor filma Boris Mitić, čiji je prvenac „Pretty Dyana“ svojevremeno bio jedan od najpresnimavanijih filmova na Balkanu, izjavio je da je neovlašćeno preuzimanje autorskih dela neizbežno i da u odsustvu komercijalne perspektive kakvu-takvu satisfakciju još uvek može da pruži jedino kodeks gledaoca koji poštuje autorsko delo.

„TV i DVD tržište za dokumentarne filmove kod nas ne postoji, ma koliko oni bili uspešni ili popularni. Umesto da poklonim film bezobraznim televizijama, pokloniću ga narodu, pa kome se svidi može da ne vrati praznu tepsiju. Pitanje je i retoričko, čega imate viška u životu, i hipotetičko, daćete ako hoćete i ako se ikada sretnemo.“

Na ovaj subverzivno-filozofski gest „Dribbling Pictures“ se odlučio baš na Praznik rada, u satiričnom duhu filma, ali je sa malim zakašnjenjem zbog tehničkih problema postavljen za preuzimanje na Đurđevdan.

„Doviđenja, kako ste?“ oslikava jedan specifični, fajterski, inspirativni, satirični pogled na svet, kombinujući atraktivne srpske aforizme, impresivnu naraciju Nebojše Glogovca i skoro 500 ’satiričnih dokumentarnih kadrova’, snimljenih tokom četiri godina duž 50.000 km sporednih puteva Srbije i Republike Srpske.

Film je snimljen uz podršku Ministarstva kulture i grada Beograda, u ko-produkciji sa televizijama ARTE, MDR, SVT i YLE, a emitovalo ga je ukupno 10 evropskih TV kanala. Obišao je preko 80 festivala na svih 5 kontinenata, ubravši 11 nagrada.

Insert iz filma „Doviđenja, kako ste?“:

„Dribbling Pictures“ trenutno distribuira svoju poslednju produkciju, „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić (www.cinemakomunisto.com), koja nakon nagrada u Trstu, na Kipru i u Brazilu ovih dana učestvuje na najprestižnijim severnoameričkim festivalima (Tribeca, San Francisco, Hot Docs).

Paralelno sa tim, ova producentska kuća priprema svoj najambiciozniji poduhvat do sada, dugometražni dokumentarni film o „Ništa“, i ovog puta u režiji Borisa Mitića.

Fejsbuk stranica filma „Doviđenja, kako ste?“: http://www.facebook.com/dovidjenja.kako.ste
Web sajt producentske kuće „Dribbling Pictures“: http://www.dribblingpictures.com/

Preuzimanje filma „Doviđenja, kako ste?“ klikom na >>> DŠD

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , , , . Забележите сталну везу.