У Пољској објављена књига афоризама Александра Чотрића

Aleksandar ČotrićУ Пољској је објављена књига изабраних афоризама српског сатиричара Александра Чотрића (1966) под насловом „Црна књига“ (“Czarna ksiega”).

У књизи коју је објавила издавачка кућа „Кросниенска официна“ из града Кросно на југу Пољске, налази се око три стотине афоризама које је изабрала и превела Олга Лалић Кровицка из пољског града Дукла.

Аутори рецензија су угледни пољски књижевни критичари Јурата Богна Серафинска и Тадеуш Лира Шлива, који истичу да је „филозофија српског аутора, садржана у краткој форми, блиска пољским читаоцима“.

Књигу је ликовно опремио Милан Бештић, а редактори су Весна Денчић, Ана Дагмара Луковић и Ванда Новик Пала. У књизи се налази и портретна карикатура аутора књиге коју је нацртао Југослав Влаховић.

Књига афоризама Александра Чотрића биће током маја представљена у неколико пољских градова, укључујући Варшаву и Вроцлав.

Пољска је постојбина великог броја веома квалитетних афористичара, међу којима је светску славу стекао Станислав Јежи Лец (1909-1966).

Чотрић је члан Удружења књижевника Србије и Београдског афористичарског круга. Добитник је свих значајних награда које се у Србији додељују за сатиру – „Радоје Домановић“, „Вибове награде“, „Јежеве награде“ „Јован Хаџи Костић“, „Драгиша Кашиковић“…

Књиге изабраних афоризама Александра Чотрића претходно су објављене у Македонији, у преводу Васила Толевског и Румунији, у преводу Горана Мракића и Лучијана Алексиуа.

Послао: Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.