Ускоро Антологија српског афоризма у Словенији

Slovenija - MariborУ Словенији ће ускоро бити објављена антологија српског афоризма. Књига ће из штампе изаћи крајем маја и биће публикована у Марибору.

Најзаслужнији за њено појављивање су Франци Чеч, председник Словеначког друштва афористичара и Александар Баљак, који је приредио Антологију и написао предговор.

„Размаху афористичког стваралаштва у Србији највише је допринео Београдски афористичарски круг. Реч је о ауторима који су годинама упорно, доследно, храбро и плодоносно истрајавали у крчењу нових путева сатире, у често окрутним историјским околностима.

Реч је о списатељима великог дара, снажне и неспутане имагинације, луцидних и тачних запажања, једноставног, прецизног и ефектног књижевног израза. Реч је о писцима који плене пажњу како својом духовитошћу и раскошном игром речи, тако и снажним моралним ангажманом“, истиче Баљак у уводном тексту.

„Након вишедеценијског рада на учвршћивању афоризма као књижевне врсте, постало је јасно да је српски афоризам велика шанса да се дâ нешто ново савременој књижевности Европе. У том смислу треба гледати и успех антологија српског афоризма које су последњих година објављене у Немачкој, Аустрији, Русији, Пољској, Бугарској, Румунији и Македонији“, додаје Баљак.

У Антологији српског афоризма на словеначком налазиће се и текст великог афористичара Жарка Петана, који наводи да је „с радошћу прихватио понуду Друштва словеначких афористичара да напише увод о српским афористичарима с којима је годинама лично сарађивао и које веома поштује.

„Уверен сам да ће мариборска књига о српским афористичарима одушевити словеначке љубитеље афоризама, као и све Словенце који цене племенити хумор, зачињен потребном дозом горчине. Прави афоризми не смеју само да нас насмеју, већ, пре свега, утичу и упозоравају, а то често заборављамо“, написао је Петан.

„Када сам прочитао имена српских афористичара које је познати Београдски афористичарски круг изабрао за антологију, опет сам се сетио мојих београдских дана, као и старих пријатеља који припадају мојим најлепшим тренуцима“, истиче Жарко Петан.

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.