Ускоро Антологија српског афоризма за децу

Антологија српског афоризма за децу "Раздељак"Антологија српског афоризма за децу „Раздељак“ коју је приредио Александар Чотрић, биће ускоро објављена у издању Завода за уџбенике из Београда.

У Чотрићевом избору нашло се 77 аутора сврстаних по годинама рођења, почев од Јована Јовановића Змаја (1833-1904), до Станислава Томића (1986) из Зворника. У веку и по српске афористике за најмлађе значајан траг утиснули су, међу осталим Душан Радовић, Митар Митровић, Алек Марјано, Саво Мартиновић, Раде Јовановић, Милован Витезовић, Раде Ђерговић, Александар Баљак, Зоран Т. Поповић, Петар Лазић, Дејан Милојевић, Горан Гаћеша, Бојан Љубеновић…

Рецензент књиге је Слободан Станишић који, поред осталог, констатује:

„Александар Чотрић је уложио велики труд да сакупи и одабере афоризме намењене младим читаоцима. Успешан сатиричар, и сам је део стваралаштва посветио младој генерацији, што чини, мора се истаћи, са великим успехом. Сада је свој хумористички дар усмерио на избор афоризама са намером да их сложи у књигу, што је озбиљан и одговоран посао. Тамо где је реч о писцима који су стваралаштво објединили у засебно издање, могло би се помислити да је све било нешто једноставније, што је, наравно, привид. Од великог броја треба направити концентрат.

Приређивач је највећи, истраживачки труд, уложио тамо где су афоризми за децу разбацани између осталих, што је случај код аутора који своја младалачка зрна мудрости слажу равноправно са осталим остварењима. Будући да су неки од тих писаца веома плодни, са развијеним стилом и јасно испољеним стваралачким могућностима, издвајање афоризама усмерених деци, увећавало је трошење истраживачке енергије.

Избор је направљен стручно, са доста критичности и осећаја за духовито и лепо, из њега се види како људи који воле децу стварају за младу генерацију“.

Стручни консултант био је Александар Баљак.

Антологију је илустровао Младен Ољача.

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.