Priče iz prve ruke #27 [Darko Drljević]

PRIČA O CRVU

Adam i Eva jedahu voće sa svakog drveta u rajskom vrtu. Samo ne smješe okusiti ploda sa onog drveta usred vrta. Kazao je Bog: – Ne jedite i ne dirajte u njega!

Nije gospodu bilo žao jabuka. Sve što je stvorio, čovjeku je podario. Pa zašto je onda zabranio da Adam i Eva okuse ploda sa drveta kojega je bilo milina pogledati ?

Kada zmija nagovori Evu, a ova Adama, da uberu jabuku i okuse je, nijesu znali da su jabuke bile – crvljive! Da, da, bile su CRVLJIVE!

Onoga trena, kada sa prvim slatkim zalogajima unesoše i prve crve u sebe, desi se zlo!
Njih dvoje se sasvim promijeniše! Jer, to nijesu bili obični crvi! U jabuci su se krili CRVI SUMNJE!

Od tada – blagostanje, spokoj i mir, zamijeniše – neizvjesnost, strepnja i strah.

Adam je sve više sumnjao da ga Eva vara, iako nikada nije vidio drugog čovjeka. Eva je sve više vjerovala da nije jedina žena u Adamovom životu! Oboje su se počeli pitati – da li im je zaista, Bog otac ?! Ne rijetko, pitali su se, da li zaista, Bog i postoji ?!

Mnogo im je bilo logičnije da su postali od majmuna, iako majmun to nikada nije priznao! Počeli su čak i u same sebe sumnjati! Razmišljali su i o razvodu!

Posumnjali su da je svo voće u Raju hibridno, pa čak i zaprašeno! Plašili su se da će voće uvenuti i da bi ga trebalo konzervirati. Bilo je neizdrživo o svemu tome misliti i brinuti! Život u Raju postao je Pakao! Skovaše plan o selidbi.

Konačno, napustiše Raj.

Samo da se zna: Njih niko, nikada nije kaznio. I niko ih nije protjerao iz Raja! Za sve je kriv jedan mali, ali opasni – CRV SUMNJE!!!

Darko Drljević

„Proročka satirična priča“ sa 10. konkursa humora i satire – Mrkonjić Grad 2011, povodom 1. aprila – Dana šale i zbilje, na temu: – S čime u Evropu?

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , , . Забележите сталну везу.