Преминуо књижевник Брана Црнчевић

Брана ЦрнчевићИстакнути књижевник Бранислав Црнчевић, рођен 1933. године у Ковачици, преминуо је у Београду 14. априла 2011. године, у 79. години.

Брана Црнчевић је је низ година био новинар и уредник у листовима „Јеж“ и „Дуга“, а колумне је објављивао и у „Нину“ и „Политици“. Од прве књиге, за децу – Босоноги и небо (1963), и збирке афоризама Пиши као што ћутиш (1965), током каријере дуге безмало пола века, објавио је тридесетак књига за децу, романа, прича, телевизијских драма, збирки песама и афоризама…

Добитник је Награде Змајевих дечијих игара за изузетан стваралачки допринос савременом изразу у њижевности за децу 1987. године.

Библиографија:
1963. Босоноги и небо
1963. Ципелице од крокодилске коже
1963. Њен први чај
1965. Девојка са три оца
1965. Кафаница, судница, лудница
1965. Пиши као што ћутиш
1968. Дунаво
1967-1971. Занати
1971. Капетан и лула
1971, 1981, 1989, 2006. Дневник једног…
1978. Пета страна света
1982. Сибири
1982. Емигрант и игра
1984. Мрав добра срца
1985. Снови без тумачења
1990, 2006. Српска посла
1992, 2006. Српска и хрватска посла
1994. Гласник
1997. Црни ђаво, црвени реп I, II 2001. III
2001. Песме
2003. Заштитница уметности и друге приповетке
2005. Земља надимака
2006. Књига задушница
2006. Обећани свет
2007. Седам мокрих мајица и други записи
2008. Има да нас нема
2009. Чувари пепела
2010. Шта има

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Овај унос је објављен под Дешавања, Нешто више и означен са , . Забележите сталну везу.