Српски афоризми одушевили Бечлије

BečБЕЧ, 1. априла (Танјуг) – У организацији Српског културног форума (СКФ), у Бечу је одржано вече српских афоризама и сатире, које је уједно било и прва презентација чланова Београдског афористичарског круга у главном граду Аустрије.

Публици у Бечу представили су се синоћ истакнути чланови Београдског афористичарског круга Александар Баљак, Драгутин Минић Карло, Бојан Љубеновић и Александар Чотрић. Афористичари из Србије читали су своје афоризме бечкој публици, која се смејала до суза, кратким, али оштрим описима наше свакодневнице, политичке сцене, као и других области света који нас окружује.

Афоризми ових аутора на немачком језику објављени су у антологијама афоризама у Немачкој 1989. године, и у Аустрији 1994, док су Чотрићеви афоризми објављени и у бечком књижевном часопису „Подијум“. Поздрављајући присутне, председник СКФ Драган Мишковић нагласио је да ова институција наставља презентације квалитетних и нових садржаја у Бечу, овога пута представљајући српске афоризме.

Вече афоризама почело је представљањем књиге „Мали буквар за велику децу“, прве српске књиге афоризама која је објављена у Бечу 1792. године, а написао ју је Михаило Максимовић. Репринт ове књиге објавио је пре две године београдски „Службени гласник“.

Гости из Београда оценили су да је ова књига, која је сада, након 219 година, први пут представљена у Бечу, „мала књига, али од великог значаја“. Та књига, како су констатовали, имала је велики утицај на српски афоризам.

Када је реч о будућности афоризама, Баљак је нагласио да је главна тема људска глупост и да због тога не треба бирнути за будућност.

Удружење књижевника Србије

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.