Raspričavanje #36 [Zoran Stanojević]

IMALAC LIČNOG PAKLA

Boravak u Paklu zamišljam kao vlastiti život snimljen iz svih mogućih uglova, do najmanjih detalja, koji moram da gledam do kraja večnosti. Na osnovu ovoga što sledi biće jasno i zašto…

…Sve je počelo tako što sam negde pročitao da, ako neko ne želi da mu popusti srce mora na sve da gleda sa zdravim optimizmom i da po svaku cenu da izbegava stres.

Izgledalo mi je preskupo da stres izbegavam baš po svaku cenu pa sam odlučio da ga izbegavam besplatno, tako što ću potpuno da ukinem svaki priliv informacija. Bez dotoka informacija, računao sam, čovek nema pojma šta se dešava, i onda je srećan. Čak ni električna stolica, sve do poslednjeg časa, ne može ništa olimpijskom miru onoga koji nema pojma da sedi na njoj, ili ne zna šta je taj predmet. Stoga sam rekao sebi „Dosta je bilo, nema više novih podataka“, i ostao sam kod kuće tog dana. Jer, zaista, zašto bih baš ja morao nekoga da srećem, da znam šta je u novinama, da gledam TV program? Čemu, kad sve to vodi isključivo u stres?

Sve je bilo u savršenom redu oko dvanaest minuta, a onda sam otkrio da ne mogu da se istuširam. Sa bojlerom mnogo šta nije bilo kako valja ali sam preko toga prešao mirno; smetalo mi je samo to što nije bilo tople vode. Naravno, razuman čovek takvim problemima pristupa isključivo sa što zdravijim optimizmom. Odsedeo sam u kupatilu otprilike jedan sat, i posmatrao sam bojler sa dovoljno zdravog optimizma i ljudske topline da se od toga otope polarne kape, ali stanje se nije menjalo. Nisam uspeo da izmamim ni trunčicu povratnog optimizma iz te proklete naprave.

Izašao sam iz kupatila, mada bolje da nisam. Moj stan je izgledao kao da je bar osam veoma energičnih mačaka u njega dovuklo sve što su mogle da nađu u bašti. Jednostavni poslovi, smatra se, takođe su veoma korisni protiv stresa, te sam odlučio da malo počistim unaokolo, i da eventualno operem nešto sudova. Medjutim, usisivač za prašinu samo je učinio FZZZT i uginuo mi na rukama, a odvodna cev česme u kuhinji rekla je GLORRR i počela da vraća prljavu vodu. A, prirodno, bila je nedelja, što znači – nigde majstora spremnog da naplati manje od sedam kula groša i dukata.

Uzdahnuo sam, otvorio frižider, i našao u njemu samo nekakve neodređene mrvice. Odlučio sam da ih pokljucam u prirodi, na balkonu, pa sam za njih morao da se borim sa dva veoma snažna goluba. Onda sam razmislio o dijeti i odlučio da je ipak ne držim. Čemu gubiti vreme na dijetu kad umesto toga mogu angažovano da štrajkujem glađu za nešto, ili protiv toga? (I to da bude sedeći štrajk, da se ne bih zamarao).

Potom sam još više ogladneo pa sam pokušao da stegnem zube i da trpim, kao što rade najveći heroji. Ionako je teže jesti kada se čvrsto stegnu zubi, naročito ako čovek ima nešto da zagrize, na primer neki kuršum, kao ranjenici u vremenima pre anestezije kojima su to davali da zagrizu jer tako se manje čuju jauci pa ne smetaju okolini. Nažalost, nisam imao ni trunčice kuršuma pri ruci, a, kakve sam sreće, znao sam – niko neće pucati na mene pre no što umrem od gladi; takvi su oni.

Pokušao sam sa zdravim optimizmom da razmišljam o tome da bar ne osećam nikakve bolove, i da bi trebalo da budem srećan zbog toga, ali te misli mora da je dočuo neki posebno podao demon, jer je tog časa počeo da me gnjavi zub.

Naravno da uvek postoji izlaz, optimisti su u pravu, ali tog dana mi nije bilo do samoubistva, mada se pitam zašto, jer su mi usput odjednom pali na um i svi neplaćeni računi. Pokušao sam da i na sve to gledam optimistički, ali nije išlo… A sve vreme se dešavalo mnogo šta, mada je uglavnom komšijama crkavala krava, a ja o tome nisam imao pojma jer sam, u nadi da će mi tako biti lepše, isključio svaki priliv informacija.

I tako sam izašao, i kupio aspirin, i upao u ono što je tog dana već dugo bila vaša stvarnost, i podelio sam je sa vama, i nekako smo je podneli zajedno.

© Zoran Stanojević

__________
Priča „Imalac ličnog pakla“ je objavljena u zbirci priča, koju je priredila Vesna Denčić, „Satirične priče 2009“ (Alma, Beograd, 2010).
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.