Humoreskica: Vikiliks

HumoreskicaRačunar je čudna stvar tehnike. On je uštedeo mnoge fizičke napore koje je pre ove sprave čovek morao da upotrebi da bi došao do nekih vrlo važnih i poverljivih podataka. Sada možeš iz svoje tople sobe i udobne stolice da prošetaš kroz ceo svet i vidiš šta se to u njemu radi. Možeš nešto i da drpiš, pa da to lepo unovčiš ili preko toga stekneš svetsku slavu.

Sve ovo je je nedavno uradio Džulijan Asanž, osnivač sajta VIKILIKS, koji je uzdrmao planetu objavljivanjem poverljivih podataka do kojih je došao zahvaljujući svojoj hakerskoj dovitljivosti. Naravno, gospodin Asanž je posle podataka koji su procureli, a nisu bili po volji Velikog brata, odmah pritvoren, jer je nepobitno utvrđeno da je svojevremeno pokušao da siluje neke poštene Šveđanke. Čuj, da siluje Šveđanke?!

Elem, gospodin silovatelj je nekako uspeo da uz kauciju izađe iz zatvora i stekao je pravo da se brani sa slobode (ako uspe da se odbrani od napadača). Iz ovog primera se može izvući samo jedan zaključak, a on bi otprilike glasio ovako – ko ima računar, mora računati na neprijatnosti. Posebno, ako zaviruje tamo gde ne bi smeo.

© Rade Đergović

Овај унос је објављен под Коментари и означен са , , . Забележите сталну везу.