Горану Мракићу уручена „Вибова награда“ за 2010.

Vlada Bulatović VibПисцу и новинару из Темишвара Горану Мракићу (32) уручена је 8. марта Вибова награда за 2010. годину, коју младим сатиричарима додељује лист „Политика“. Одлуку о 16. лауреату Вибове награде донео је жири у саставу: песник Љубивоје Ршумовић (председник), уредник у „Политици“ Петар Мићковић и сатиричари Драгутин Минић Карло, Александар Чотрић и Ненад Вучетић.

Признање је Мракићу уручио Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник листа „Политика“.

У образложењу жирија је наведено да је Мракић „бунтовник с разлогом“, оштар бескомпромисан и духовит аутор, који када пише, штеди речи, али не штеди мете своје критике. „Мракић је млад аутор, али пише зналачки зрело и потврђује мисао Лава Толстоја да су ‘афоризми најбоља форма за изношење филозофских мисли'“, казао је Ршумовић и додао да аутор поседује умеће да цео роман исприча једном реченицом.

Мракић је рођен 1979. године у Румунији и завршио је Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, где је дипломирао историју 2001. године на Западном универзитету. Један је од уредника недељника на српском језику „Наша реч“. Објавио је две збирке песама и збирку афоризама, а заступљен је и у више антологија песама у Србији. Добитник је награде „Радоје Домановић“ Удружења књижевника Србије за најбољег српског сатиричара дијаспоре 2005. године. Преводи са румунског и српског језика.

Награда, која се додељује од 1995. године, писцима млађим од 35 година, у знак сећања на сатиричара и новинара „Политике“ Владимира Булатовића Виба, састоји се од дипломе, бронзаног рељефа са Вибовим ликом и новчаног износа од 50.000 динара.

Уручењу награде, поред осталих, присуствовали су министар за дијаспору Срђан Срећковић, државни секретар у Министарству Миодраг Јакшић, као и сатиричари Александар Баљак, Слободан Симић, Радослав Тилгер, Саво Мартиновић, Драгослав Мишић, Мирослав Средановић, Милко Грбовић и други.

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.