Слободан Станишић о Антологији српских афоризама за децу

Slobodan StanišićЈедан од најпознатијих и најбољих српских писаца за децу, аутор 70 књига за најмлађе и добитник свих најзначајнијих награда која се додељују за ову врсту стваралаштва Слободан Станишић (1939), аутор је рецензије за Антологију српских афоризама за децу, чији је приређивач Александар Чотрић. Станишић је и аутор наслова Антологије – „Раздељак“. Из његове рецензије издвојили смо:

„Александар Чотрић је уложио велики труд да сакупи и одабере афоризме намењене младим читаоцима. Успешан сатиричар, и сам је део стваралаштва посветио младој генерацији, што чини, мора се истаћи, са великим успехом. Сада је свој хумористички дар усмерио на избор афоризама са намером да их сложи у књигу, што је озбиљан и одговоран посао. Тамо где је реч о писцима који су стваралаштво објединили у засебно издање, могло би се помислити да је све било нешто једноставније, што је, наравно, привид. Од великог броја треба направити концентрат.

Приређивач је највећи, истраживачки труд, уложио тамо где су афоризми за децу разбацани између осталих, што је случај код аутора који своја младалачка зрна мудрости слажу равноправно са осталим остварењима. Будући да су неки од тих писаца веома плодни, са развијеним стилом и јасно испољеним стваралачким могућностима, издвајање афоризама усмерених деци, увећавало је трошење истраживачке енергије.

Избор је направљен стручно, са доста критичности и осећаја за духовито и лепо, из њега се види како људи који воле децу стварају за младу генерацију.

По квалитету, наши афоризми за децу не заостају за онима који су намењени одраслима. Карактеришу их истанчано осећање хумора који често прелази у сатиру, имају завидну литерарну вредност, која често добија лирско обележје.

Понегде је афоризам кратак, убојит, негде права мала, добронамерна шала, негде, опет, представља истинску песму сажету на оно мало простора колико је потребно да се оваква мисао искаже. Писани су великом инвентивношћу, савремени, спремни да направе скок у дубину мисли чиме богате мудрост, како млађих, тако и старијих.

Ничим обуздана машта стваралаца огледа се у неограниченом броју тема и мотива који доводе до неочекиваних игри речи и мисли.

Преокрет, толико значајан за афоризам, овде је заступљен у пуној мери. Људи који су се запутили стазама детињства нису себи дозволили никакве олакшице. Напротив, они су се уздигли на ниво дечје маште, стварајући себи прилику за стваралаштво без граница. Често се такав афоризам може поредити са достигнућима народне мудрости. При свему писци прате истанчану нит дечје психологије пружајући читаоцу прилику да се зачуди, ужива и насмеје“.

Антологију ће илустровати ликовни уметник Младен Ољача. У Антологији су заступљени српски писци из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Румуније и Велике Британије.

Александар Чотрић

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.