Sa crnogorske trpeze #50

AUTOTREND

Sa crnogorske trpeze - priče

Savremeni izvori literature iz oblasti trgovine imaju priliku obogatiti rječnik pojmom “Autotrend”. Autotrend znači organizovanje prodaje polovnih auta u Podgorici, pri čemu prodavac prodaje maglu, a kupac hvata korake po gradu. Značenje ove riječi sreće se i u izrazima “tapkanje u mjestu”, “životna sredina”, “lova na grani”, “krpljenje čarapa”, “svinjski grip”, “javni radovi”, “bajpas”, “nedostatak čula”, “idi dok si mlad”, “možda upali”, “lupa za mikrokosmos” i “zubobolja”.

Tapkanje u mjestu govori da se kupac kreće u začaranom krugu, koji je sličan znaku za centrifugu na mašini za veš. Nije li to znak da traženje garancije za polovno auto nudi priču bez kraja?

Životna sredina znači da prodavac zatrpava sve puteve za spas kupca, namjerno mu sugerišući da sve probleme riješi kod njega, pri čemu auto više ne koristi. Da li je to životno okruženje kakvo želimo?

Lova na grani se odnosi na auto sa skrivenom manom, bez čijeg zalivanja (čitaj: servisa) ne možeš doći do onoga što si i kupio. Iako je sadnica kupčeva, prodavac je taj koji bere njene plodove.

Krpljenje čarapa se odnosi na privremenu mjeru prikrivanja razgolićenog auta raznim zakrpama. Nije ni čudo što su po motoru auta razapete paukove mreže.

Svinjski grip daje skretnicu o ophođenju prodavca ka kupcu, što uveliko podsjeća na ponašanje svinje za trpezarijskim stolom. Vaš kupac je dobio koskice.

Javni radovi su fraza krilatica naših političara. Okupljeni narod skandira idejama njihovih lidera o napretku društva, ne znajući da se radi o maketama na stolu nekog funkcionera. Jedna takva maketa je bila zatečena i kod Autotrenda.

Bajpas je nada koja poslednja umire. Samo što su prije te nade, djelovi u autu postavljeni tako da linija kardiograma bude prava. Čemu onda ta prevara? Ima li nade za adrenalin?

Nedostatak čula za auto znači da je poremećen balans između sjaja i bijede. U korist bijede, naravno. Ako se nečije čulo za ukus pojača tako što se jezik produži, onda granice nedozvoljene težine bivaju narušene. Za šta mi je potreban jezik, kad auto ne radi na riječi?

Idi dok si mlad, plagijat poznate pjevačice, parola je sa kojom se sreo i vlasnik uneređenog auta. Grdno se prevario kada je skinuo veo s lica tom nahvaljenom prodavcu.

Možda upali se odnosi na bravu za paljenje. Kakav li je izraz lica imao kupac kad je vidio da pored “on” i “off”, postoji i znak “možda”!

Lupa za mikrokosmos je koristan alat, bez koga ne odlazite ni u krevet sa nepoznatom ženom ili muškarcem, a kamoli da ne privirite pod haubu auta. Predlažem da to zauzme mjesto olovci u džepu.
Da sam kojim slučajem dobio zubobolju, da li sam trebao ići zubaru ili bokseru?

Mogao bih ovdje navoditi još dosta izraza, što bi naslov dnevnih novina definitivno promijenilo u rječnik sinonima. Međutim, autor ovih redova je sam protiv aždaje sa sedam glava. Na čijoj je strani publika? Da li sam autosajder?

Igor Obradović

Urednik rubrike: Veljko Rajković
Ilustracija: Darko Drljević

pero

Proizvedeno u Crnoj Gori
Uvoznik za Srbiju © Žikišon ®
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , , , . Забележите сталну везу.