Реакција: Шта је уредник хтео да каже?

Након коментара у вези објављивања Антологије словенске уметности у Пољској:

KOMENTAR REDAKCIJE MaxMinus magazina:

Interesantno je da je Antologija Slovenske/Slavenske umjetnosti u Poljskoj, koja je upravo objavljena (informaciju donosimo na stranici VIJESTI u ovom broju), uključila samo Srbe aforističare iz Bosne i Hercegovine uz objašnjenje:

“…Naziv antologije je simboličan, jer označava geografske odrednice prostora na kojem u Evropi žive Sloveni/Slaveni.” Da li je to još jedan dokaz da Hrvati i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini prvo moraju Srbima postati da bi bili Sloveni/Slaveni? I samim tim zaslužni aforističari. Odnosno, pardon, vratiti se vjeri pradjedovskoj, kako zaključi schovinistička banda na toj, ali i na svim drugim stranama, i zatim postati pravovjerni aforističari, ali i Sloveni! Ko zna, da vidimo šta će Vatikan, Turska i Saudija na to kazati, Allaha mi i Krista mi dragog, uz Hrista milog?!

Gl. i odg. Urednik
Sabahudin Hadžialić

Уследила је реакција Горана Кљајића, уредника Међународног часописа за сатиру, хумор и карикатуру „Носорог“ из Бања Луке:

ШТА ЈЕ УРЕДНИК ХТЕО ДА КАЖЕ?

Један зборник, претенциозно назван антологија, изазвао је и извесну буру у чаши воде. Члан његове редакције, донедавно, проследио му је обавештење, а уредник је одговорио саопштењем.

Шта је ту спорно, а шта није?

Спорно је да се један уредник меша неком другом уреднику у уређивачку политику, и избор оних који ће бити у том зборнику. То је систем: Узми или остави!

Спорно је да г. Хаџиалић негодује што нема заступљених Муслимана и Хрвата из Босне и Херцеговине, или Федерације Босне и Херцеговине (а није спорно да су они ту на истом нивоу, тј. “Федерацију” не воле да употребе), и ту своју фрустрираност подастире, ником другом, до Србима, који су одлучили о селекцији, и “укључили само Србе афористичаре из Босне и Херцеговине” (да ствар буде иритантнија по г. Хаџиалића, сва три су из Босне, а оно друго је додано по инерцији; није спорно да су на истом да двојица нису из Републике Српске).

Шта би се десило да је тај, или ти, Срби који су предлагали селектоване, предложили и неколико Хрвата и Муслимана? Не може се рећи, мада би реакција била можда и жешћа. У сваком случају, није пракса да неко из једног етницитета селектује у другом, ако је кључ селекције национални.

И ту загрцнули уредник почиње да спомиње “вјеру прадједовску”, и сличне жаргонске конструкције, уз острашћена питања: “Да ли прво морају постати Срби”, да би били цењени као афористичари?!

Скренуо бих пажњу г. Хаџиалићу, да је скренуо с пута.

Не ради се о Србима, него о Београђанима, јер ту, осим њих (и тројице Босанаца), нема ни једног другог имена.

Дакле, г. Хаџиалић може да се пита да ли “прво треба да постане Београђанин”, да би био уврштен. (Мада знам да му ни то не би гарантовало, јер неколико висококвалитетних Београђана није заступљено, а зашто, а то ви погодите!)

Има и проблем етничке природе, а он се састоји у овим ставовима:

1 – оснивач модерне хрватске државе, Отац Нације, Фрањо Туђман, рекао је да су Хрвати народ иранског порекла! Ако је неко ко је основао државу неког народа, то изјавиo, преко тога се, и кад би се хтело, не може! Чињеница је: Хрвати нису Словени, они су само словенизирани, као што нпр. Чечени знају руски језик.

2 – духовни вођа муслимана у Босни (на њиховом језику: Бошњака), Мустафа Церић, изјавио је да су “Бошњаци Турци”! Ако то изјави први по духовном положају, шта у ствари могу да значе речи једног уредника, великог или малог?!

Могу да значе само реминисценцију југословенства, и то погрешно протумаченог: поистовећивање са Југославијом, аутоматски не значи и припадање јужнословенском етничком корпусу! Етнички, Јужни Словени су: Македонци, Бугари, Срби, Славонци (али су кроатизовани) и Словенци.

Рећи за Хрвате и Муслимане да су “Јужни Словени”, представља увреду њихове етничке припадности.

Уз ово, када би пољско Министарство одобрило средства за неку књигу “словенске уметности”, у којој би стајала имена ствараоца, као: Сабахудин, Ибрахим, Мухамед…?! Никад! Рекли би: “Госпођо, ви мора да се шалите!”

Зато бих предложио господину Хаџиалићу да се окрене спомињаним “Турској и Саудији”, па да лако добије срердства да представи све, нпр. мухамеданске ствараоце Балкана, Европе, или чега већ.

Јер и само позивање “шта ће рећи”, подсвесно му говори у ком правцу треба да иде, јер шта ће пољско министарство да ради, само некоме ко је духовно окренут овим земљама, може да падне на памет да би то пољско министарство требало да се припази “турског и саудијског мишљења”.

Ето, г. Хаџиалићу се отварају велика врата, и верујем да ће их он зналачки искористити, без да брка појмове као у овом реаговању.

Што нама осталима, који нисмо ни Београђани, а ни Саудијци, нити Иранци, неће помоћи, али бар потписник ових редова може да осети задовољство што ће неко наћи своје велико сунце под небом (у овом случају, полумесец, да не испадне да вређам).

Горан Кљајић
У Бања Луци, 28. фебруара 2011.

Извор: „Носорог“

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

10 реаговања на Реакција: Шта је уредник хтео да каже?

 1. Postovani prijatelji sa ZIKISON blog-a, postovani kolega Kljajicu,

  Problem je sljedeci:

  Rijeci „izvadjene“ iz konteksta su kao kvaran zub. Bole do bola. Molim vas da prenesete u potpunosti sto je navedeno u izdanju E- magazina MaxMinus u navedenom odgovoru na koji se pozivate, a objavljenu u Elektronskom izdanju Magazina (ukljucujuci i dopis clana redakcije cije ime ne navodite a na kojeg se pozivate), u odjeljku VIJESTI/NEWS na str.36. broj 24. od 10.2.2011.g.: http://magazine.joomag.com/mag/0267362001297447776

  odnosno na http://www.scribd.com/doc/48654829/MaxMinus-broj-24-Issue-No-24-10-2-2011

  ili na:
  http://www.scribd.com/doc/48654829/MaxMinus-broj-24-Issue-No-24-10-2-2011

  …jer onaj „tko mnogo dokazuje, nista ne dokazuje“…A vi se zaista „polomiste“ usmjereni tome…Za nas je ova polemika zavrsena i prije nego sto je pocela, jer sve smo i naveli na str.36. MaxMinus magazina od 10.2.2011.g., veoma transparentno.

  Srdacan pozdrav uz postovanje,

  Sabahudin Hadzialic
  knjizevnik i freeloance novinar

  http://sabihadzi.weebly.com
  Sarajevo

  iz Medjunarodno priznate drzave
  Bosne i Hercegovine

  (dva entiteta: Federacija BiH i Republika Srpska)

  koliko god se to nekom svidjalo ili ne…

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Gospodine Hadžialiću, vaš tekst je prenesen iz časopisa „Nosorog“ u celosti sa komentarom Gorana Kljajića, a koliko vidim on je veran originalu koji je objavljen u „MaxMinus“-u, broj 23 na 16-oj strani, koji sam i pre objavljivanja u „Nosorogu“ uočio. Tako da, što se tiče toga, ne radi se ni o kakvom „vađenju“ iz konteksta što se tiče Žikišon Bloga.

   Vladica Milenković

 2. Zlata Zunic каже:

  Moj odgovor na pisanije uvazenog Gorana Kljajića….

  Poštovani,
  Nisam imala čast upoznati Vas i stegnuti ruku za ovako nadahnuto elaboriranje DNK i s njom povezan smisao za humor, satiru. Širom interneta, medju povijesnim/istorijskim diletantima itd, nagadjanja o porijeklu naroda u bivšoj Jugoslaviji su stvarno bila maštovita, s obzirom na nacionalne bullshit interese i, inače, nagadjanja o sastavu krvnih zrnaca na ovim prostorima. Uglavnom od davnina nagadjanje porijekla pojedinih naroda je bio veoma zanimljiv sport na ovim prostorima.

  E sad je došao i tome kraj. Naucnici sa raznih fakulteta na ovim prostorima uz pomoc nekih sa prostora EU sproveli su detaljno ispitivanje na velikim uzorcima svih naroda na ovom prostoru.

  Jedno je sigurno, svi se razlikujemo više nego i možemo pretpostaviti, a i mnogi mitovi koji su ovdje vazili maltene kao pravila su pali u vodu. Recimo mit o tome da su se Bosanci najviše miješali sa ostalima; Prema ovim ispitivanjima, stvar je upravo suprotna. Bosanci su se najmanje mjesali sa ostalima. Hajde da malo ponovimo propuštene lekcije iz biologije:
  1)Y-kromozon nalazimo samo kod muškaraca. Haplogrupa je odredjeni dio kromozona koji se jako rijetko značajnije mijenja, tek nekih 8.000-10.000 godina. Postoje i haplotipovi koji su stariji i od 40.000 godina.
  Pa znalci iz cijele, EU, uključujući, Beograd, Skopje, Tuzlu (navešću na kraju izvor) kažu:
  Svako slovo oznacava drugo porijeklo. Sto znaci da E3b ima drugacije porijeklo (i s time drugo vremensko razdoblje dolaska u Evropu) od I1b ili R1a. Ista slova imaju isto porijeklo. Dakle, R1a i R1b su se odvojili od R1 (putem mutacije i geneticke izolacije). Isti slucaj je sa E3 haplotipovima (npr. E3b*, E3b1, E3b2 itd.)

  J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1):
  Anatolijsko porijeklo, navjerovatnije sa osmanlijama doslo u Evropu.
  Populacije J2e* + J2e + J2* + J2f1
  Hrvati 1,9

  Bosanci 0

  Hercegovci 1,4

  Srbi 8,0

  Kosovski Albanci 16,7

  Makedonci 12,6

  Makedonski Romi 1,8

  E (E3b*, E3b1, itd):
  Nije sigurno da li je rimskog, grckog ili ilirskog porijekla (obuhvata sredozemno podrucje).
  Populacije E3b1 + E3b1- + E3b2 + E3b3
  Hrvati 5,6

  Bosanci 10,14

  Hercegovci 8,9

  Srbi 21,25

  Kosovski Albanci 47,4

  Makedonci 24,06

  Makedonski Romi 29,82

  K*:
  Hunsko-turskog porijekla, korijenom iz Mongolije.
  Populacije K*
  Hrvati 0,9

  Bosanci 0

  Hercegovci 2,84

  Srbi 7,08

  Kosovski Albanci 0

  Makedonci 1,27

  Makedonski Romi

  R:
  R1a:
  Slavensko porijeklo. Srodno sa Rusima, Ukraincima i Balticima.
  Populacije R1a
  Hrvati 34,30

  Bosanci24,60

  Hercegovci 12,06

  Srbi 15,93

  Kosovski Albanci 4,42

  Makedonci 15,19

  Makedonski Romi 1,70

  R1b:
  Nosioci ovog haplotipusa su vecinom u zapadno-evropskom dijelu, sa velikom populacijom u spansko-francuskom podrucju, i sa najvecim postokom u Velikoj Britaniji i Irskoj.
  Populacije R1b

  Hrvati 15,70

  Bosanci 1,40

  Hercegovci 3,55

  Srbi 10,62

  Kosovski Albanci 21,10

  Makedonci 5,06

  Makedonski Romi 1,75

  I:
  Ovaj haplotipus nalazimo samo u Evropi. Stoga se smatra da je ovdje i nastao kod prvih evropljana izmedju dva ledena doba prije 20.000 do 25.000 godina.

  I1a:
  Najveci maksimum u Skandinaviji i Islandu. Ovaj tipus se naziva i Wiking Marker.

  I1b*:
  Najveci maksimum je Bosni i Hercegovini kao i u zemljama s kojima granici, pri cemu se sa udaljenoscu od BiH procenat smanjuje (npr. u Hrvatskoj pri granici ka Sloveniji samo 2%).
  Nizu vrstu nalazimo i u Sardiniji. Trenutno se ovo otkrice ne moze pojasniti, jer se do prije 4 godine smatralo da van podrucja Skandinavije (Vikinzi) nema potomaka praevropljana. Stoga ih odrediti nekom historijskom narodu nije moguce. Paleonska-genetika ce najvjerovatnije buducih godina to bolje rasvijetliti.
  Populacije I* + I1a + I1b* + I1c

  Hrvati 37,0

  Bosanci 53,65

  Hercegovci 70,91

  Srbi 36,28

  Kosovski Albanci 7,96

  Makedonci 34,17

  Makedonski Romi 5,26

  H:
  Ovaj tipus je nastao u Indiji, i najvjerovatnije je sa Sintima i Romima stigao i na Balkan, odnosno Evropu.
  Populacije H1
  Hrvati

  Bosanci 0

  Hercegovci 0

  Srbi 0,9

  Kosovski Albanci 0

  Makedonci 0

  Makedonski Romi 59,6

  Zakljucci:

  – 34,3% Hrvata su slavenskog porijekla. (Haplotip: R1a)
  – 25% Bosanaca i 12% Hercegovaca su slavenskog porijekla.
  – samo 15,93% Srba su slavenskog porijekla.

  Prije nego se spomene „podvaljivanje“, „zavjera“ i slicno: Ovi podaci se ne razlikuju od podataka ostalih institucija koje su poonasob istrazivale haplotipove na Balkanu (studij je iz 2007! godine):

  Institute for Anthropological Research, Amrusˇeva 8, 10000 Zagreb, Croatia; Estonian Biocentre, University of Tartu, Tartu, Estonia; ŕSchool of Public Health Andrija Sˇ tampar, University of Zagreb Medical School, Zagreb, Croatia; §University of Edinburgh Medical School, Edinburgh, Scotland; kMedical Faculty, University of Tuzla, Tuzla, Bosnia and Herzegovina; {Clinical Hospital Center ‘‘Bijeli Brijeg,’’ Mostar, Bosnia and Herzegovina; #Emergency Unit of Clinical Center of Serbia, Belgrade, Serbia and Montenegro; **Medical Faculty, University of Prishtina, Prishtina, Kosovo; and Medical Faculty, University of Skopje, Skopje, Macedonia

  Anatolijsko porijeklo ima

  – 1,4% Hercegovaca
  – 1,9% Hrvata
  – 8,0% Srba

  Hunsko-tursko porijeklo ima

  – 7,08% Srba (Haplotip K)
  – 0,90% Hrvata
  – 2,84 Hercegovaca

  U BiH nalazimo 6 razlicitih haplotipova, u Hercegovini 11, u Hrvatskoj 12 a u Srbiji 13. U Hrvatskoj i u Srbiji ne dominira nijedan haplotip, i stoga je glupost pozivati se na „cistokrvne“ Hrvate ili Srbe ili „cisto porijeklo“ istih. Dakle, i oni – kao i ostali Evropljani – su samo „mjesavina“ raznih naroda.
  Samo Bosanci i Hercegovci imaju 1 dominirajuci haplotip. To je zapravo, zacudjujuce s obzirom da su se oni smatrali najvise „izmijesani“ s raznim drugim narodima. Iznimka su i Romi i Sinti. No, oni su dosta „mladi“ kao Evropljani (tek nekih 800-1000 godina).

  Ovi podaci su naravno (iako identicni sa podacima ostalih studija) samo pocetak odredjivanja porijekla stanovnistva Balkana (tacnije na podrucju ex-Jugoslavije) i vjerovatno ce se malcice i promijeniti (pri jos vecem broju ucesnika), ali ce procentualni odnos navjerovatnije ostati isti.
  http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full.pdf
  Gospodine, Vaše mjestoi i uloga u društvu zaslužuju više duhovne njege, nego što Vi sebi posvećujete.

  S poštovanjem Lecor (ne nužno Hanibal)

 3. Lector каже:

  Molim Redakciju da ne „uređuje“ pretjerano dugo, jer ničeg nema neutemeljenog u podacima koje prezentiram. U suprotnom bilo bi sasvim uputno ponuditi dva teksta širem publikumu! Dakako, se sljedećim linkom:
  http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full.pdf

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Poštovani Lectore, ili kako god, ne vidim čemu slanje komentara pod dva imena, a uz to još istih. I ne vidim čemu nervoza. Komentar je, naravno, bez ikakvih izmena objavljen, a za tako nešto je bila potrebna fizička prisutnost.

   Uostalom, hvala na iscrpnom komentaru.

   Vladica Milenković

 4. Lector каже:

  Poštovani,
  Problemi sa linkovima, uvjetovani „turkološkom“ zaostalošću dipl. arabiste i dipl. turkologa, vjerovatno su razlog da su Vam prispjela dva teksta, od kojih je jedan, definitivno, suvišan. Pa zar to nije u skladu sa stigmom Kordobskog kalifata, ili Otomanske imperije koji su ostavili duboke tragove, kako tvrde egzaktne nauke, posebice genetika, stoljećima zbunjujući i uznemirujući duhove koji pišu ove somnabulne koještarije, poput slijedećih:
  „Могу да значе само реминисценцију југословенства, и то погрешно протумаченог: поистовећивање са Југославијом, аутоматски не значи и припадање јужнословенском етничком корпусу! Етнички, Јужни Словени су: Македонци, Бугари, Срби, Славонци (али су кроатизовани) и Словенци.

  Рећи за Хрвате и Муслимане да су “Јужни Словени”, представља увреду њихове етничке припадности.

  Уз ово, када би пољско Министарство одобрило средства за неку књигу “словенске уметности”, у којој би стајала имена ствараоца, као: Сабахудин, Ибрахим, Мухамед…?! Никад! Рекли би: “Госпођо, ви мора да се шалите!”

  Зато бих предложио господину Хаџиалићу да се окрене спомињаним “Турској и Саудији”, па да лако добије срердства да представи све, нпр. мухамеданске ствараоце Балкана, Европе, или чега већ.“

  Ovo je u najmanju ruku degutanto, a prema KZ krivično djelo vjerske i rasne netrpeljivosti, i to začinjeno ekstremnim neznanjem i surovom retorikom mržnje, bez podloge u ARGUMENTIMA, koliko se ja razumijem u „civilizacijske“ norme i legislativu. Ili je poziv na linč, što mu ga dođe isto! Sudim da ni dotičnom gospodinu nije ugodno suočit se sa istinom da nije čisti Slaven, kako navodi. U tom dijelu sasvim sam nemoćna, mada bih mu rado pomogla, unatoč mom rigidnom stavu da su neka elementarna znanja pretpostavka kako bi se odgovorna ličnost ODGOVORNO latila pera, a da ono ne bude u obliku nečeg mnogo oštrijeg. Ovaj i ovakav ideološki matrix vidjeli smo ne tako davno na djelu i, budite sigurni, neće se ponoviti. K tome bih dodala da je gospodin H.Alić posljednja osoba na svijetu, izuzev mene, koja bi posegnula za argumentima izvan domašaja njegovog utjecaja (Pravoslavlje Nebeskog naroda) tek da bi uvrijedio sugovornika, pa s aspekta Veleumnog i njemu sličnih na ovim prostorima, pretpostavljam da je to čin izdaje vlastitog korpusa (po legendi iz gore priloženih podataka, zaista ne znam kojeg, ali čistih slavenskih korijena sigurno nije!).

 5. Горан каже:

  Кога сврби, тај се и чеше!
  Не постоји народ под именом „Босанци“.
  ДНК не одређује народ, него његово самоосећање.
  За то, ко су Хрвати а ко Бошњаци, ја нисам адреса, него се обратите Алији Изетбеговићу и Фрањи Туђману.
  Горан Кљајић

 6. Andrej Glišić каже:

  Mnogopoštovani gospodine Sabahudine,
  Ne bih se javio da se „kolega“ Goran, barem malo, što no bi se kazalo iole, upoznao istorijom NARODA na Balkanu. Verujem, i verovao sam, da su satiričari uvek pokazivali više duha i elokvencije, da im je izoštrena dioptrija kada je u pitanju društvena stvarnost, no razočarenje, koje sam doživeo čitajući tekst odgovorno neodgovornog urednika (jer sam razumeo intenciju – “kažem ti kćeri seti se snajko”- glasogovorništvo iz nekih mrtvaja sa zlom namerom). Ovom prigodom, pomenuti g-din uspeo je da me sablazni, jer ne ume i neimade s čime pročitati komentar u vezi SLOVENSTVA na Balkanu. Šteta, svakako da je šteta, i u ime sadašnjosti i u ime budućnosti, da na ukorenjenim glupostima u pučkom kazalištu, teatru, pozorištu nacionalnih glasogovornika, gradi se reference o neslovenskom življu, koje su svi narodi i narodnosti skupo platili. Naši, balkanski narodi, umesto da se oslobode takvih skribomana, koji im i nadalje bacaju “kosku” razdira, prežvakavaju šovinističke floskule, iako im je jasno da jasnije ne može da bude. Takvih stupidalija je bilo i biće ih, ali tolimo zlohude čitke nisam imao prilike videti do u vremenima obremenjenih ratovimam, kao i u doskorašnjem, tj. građanskom ratu u prethodnim decenijama. Ne želim da lamentiram nad stupidalijama, reslova prošlosti je bilo i biće ih, posebno kada je političko biće nedovoljno kul. Smatram da je dovoljno, ukoliko “umnima” kažem da jezična bliskost, da ne kažem indentičkost MATERNJEG JEZIKA je temeljna i stvaralačka karakteristika, za naizgled, kurtuloroške razlike jednog naroda (ali kako to Sabahudin lepo kaže: Kog?). Kad god da sam obilazio teritoriju bivše Juge nije mi trebao rečnik, a verujte mi na reč ni danas mi ne treba. Sigurno se radi o nečemu drugom, a tzv. urednik Goran Kljajić za ovaku opasnu laž u vezi sa pomenutim teksto, po svemu sudeći da će dobiti Pinokijev nos………… Kad tad, kada ni kajanje neće pomoći, razum će nadvladati nacionalističku histeriju…

  Andrej Glišić, sr.

 7. Повратни пинг: Antologija koja je užgala nacionalne strasti | kiknews

 8. Postovani gosp. urednice ZIKISON bloga,

  Obzirom da je gl. i odg.urednik MaxMinus magazina posljednja osoba kojoj se može spočitavati „utorovavanje“, odnosno podrzavanje zelene, crvene ili plave opcije na ovim prostorima (pogledajte: http://sabihadzi.weebly.com i „sve ce vam se samo kazati“), dostavljam vam i reakciju gl.i odg.urednika u broju 24 MaxMinus magazina, postujucu vasu objavu navedenog iz broja 23. Kontekst je ovdje izuzetno jasan i metodoloski precizan – MaxMinus broj 25, str.36., 10.2.2011.:
  „ZAHVALJUJEMO SE KOLEGI ČOTRIĆU NA DOSADAŠNJOJ SARADNJI uz naglasak da gl.i odg urednik ima pravo potpisati u ime redakcije ovakav komentar, a to pravo mi daje 30-godišnje iskustvo i u uređivanju novina i časopisa. No, ako se metodološki pročita naš tekst, mi nismo išli samo sa UDAROM na jednu stranu već na BANDU na svim stranama, odnosno na način rada veoma sličan na svim schovinističkim stranama ovdašnjim. No, to je odluka kolege Čotrića i mi je cijenimo. Pravo gosp. Čotrića je da se ne slaže, a kako i Volter reče: “Ne moram se slagati sa vama, ali vam nikada neću uskratiti pravo da kažete svoje mišljenje.” Vi imate svoje, a ja, kao gl.i odg. Urednik MaxMinus magazin, svoje mišljenje. Prije objave ovog komentara koji navodite samo sam konsultirao Zamjenika urednika, Petra Pismestrovića, koji nije imao primjedbi niti bilo kakvih sugestija u odnosu na moj komentar.

  p.s. MaxMinus magazin je već bio prelomljen u trenutku dobijanja ovog dopisa, tako da su prilozi koji su ranije dostavljeni od strane kolege Čotrića uvršteni. Ako i nije član redakcije, njegovi satirični prilozi su dobrodošli.“

  Srdacan pozdrav uz postovanje

  Sabahudin Hadzialic
  gl. i odg.urednik
  MaxMinus magazin

Затворено за коментаре.