Knjiga: „Žuta minuta“ – Ernest Bučinski

Ernest Bucinski - Žuta minutaU izdanju „Littera“ iz Banja Luke, februara 2011. godine, objavljena je knjiga satire banjalučkog pisca Ernesta Bučinskog, gde su na 100-ak strana zastupljeni aforizmi i satirične pesme.

Iz recenzija:

ŽUTA MINUTA, STANJE SVESTI ILI NESVESTI!?

Autor ostvaruje refleksivne domete u pokušaju odgonetke večne „javne političke tajne“ njegovih i naših vlastodržaca, a što se odnosi i na šire područje exYU-republika, a sada državica sa svojim vazalnim gospodarima svega živog, a i „mrtvog“, jer oni su majstori da sve što je vredelo pretvore u „mrtvu prirodu“, a to koliko oni, toliko i autor, čini vanredno sugestivno i pravim slikama, sa malim remek delima:

Naš narod je dobro zbrinut –
za svakog stanovnika brine po jedan narodni poslanik.

Ovo moje pisanje o knjizi bez pretenzija da pišem hvalospeve autoru uz unapred izrečene konstatacije, verifikuje autora čija aforistika i satirična poetika postaje prepoznatljiva u tokovima vrlo velikog broja aforističara i satiričara, a za taj broj su najzaslužniji verovatno tzv. političari.

Ko kaže da kod nas nema liberalizma –
na vlasti su sve sami pederi.

Zoran Matić Mazos
Satiričar i karikaturista, Paraćin

ŽUTI KARTON POLITICI POMOĆU ŽUTE MINUTE

Ernest Bučinski piše tako slikovito i koloritno. Političke «slike i prilike» u njegovoj zemlji, praveći vihore, uragane i politički cunami, daju mu snagu i duvaju u njegova jedra, da stvara u najtežem literarnom rodu – satiri. Njegovi aforizmi dobijaju na težini kada se otvore maglovite zavese pred zamagljeni vidokrug časne misli. Njegova aforističarska poezija dopire do najdalje kore mozga, praveći pokušaj da nas zasmeje, ali da nas malo više i zabrine. Nema kompromisa između njega i stvarnosti.

Vasil Tolevski
Aforističar i satiričar, Skoplje

Ernest Bučinski, rođen u Banjaluci 12. oktobra 1978. godine, u 18 časova i 20 minuta. U satiru je ušao rođenjem, a humorom se bavi od trenutka kada je shvatio da je najveći grijeh život percipirati kao nešto preozbiljno. Pisanje mu je strast, a čitanje i razmišljanje potreba. Voli da muzicira i stvara pjesme. Bavi se pisanjem poezije, proze, eseja, priča, humoreski, novinskih članaka i kolumni. Radove objavljuje u dnevnim i noćnim listovima, magazinima, elektronskim časopisima i portalima. Aforizmi su mu uvršteni i u par antologija. Polagao ispite u banjalučkoj visokoj školi za mudrolije i stekao diplomu kvalifikovanog mudradžije. Nada se boljim ljudima i vjeruje u Ljubav.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.