СРНА: Србија / УКС / Одржана скупштина Секције сатиричара

SRNAБЕОГРАД, 19. ФЕБРУАРА (СРНА) – На оснивачкој скупштини Секције сатиричара Удружења књижевника Србије (УКС) за предсједника је једногласно изабран сатиричар из Београда Драгутин Минић – Карло, за замјеника предсједника Саво Мартиновић, док је за секретара изабран Александар Чотрић.

Чланови Секције сатиричара усвојили су Проглас у којем су истакли да се организација, између осталог, формира ради подстицања и афирмисања сатиричне књижевности, превода српске сатире на стране језике, те учешћа сатиричара на књижевним и умјетничким манифестацијама које организује Удружење књижевника Србије.

Такође, Секција је формирана ради његовања књижевно-културне традиције, обиљежавања годишњица и значајних догађаја у сатиричној књижевности, пријема сатиричара у чланство УКС, предлагања сатиричара у радна тијела и комисије УКС, као и предлагање сатиричара за добијање националних признања за посебан допринос у култури, односно националних пензија.

У име Управног одбора Удружења књижевника Србије Скупштини се обратила Милица Јефтимијевић – Лилић, која је пренијела поздрав предсједника УКС Радомира Андрића и најавила активности књижевничке организације у 2011. години.

Скупштини су присусуствовали писци: Љубивоје Ршумовић, Зоран Ранкић, Ранко Гузина, Душан Пуача, Радослав Тилгер, Радомир Мићуновић, Ђуро Шефер – Сремац, Митар Ђерић, Раде Ђерговић, Ненад Вучетић, Мирослав Средановић, Милко Грбовић, Дејан Милојевић и Боривоје Илић.

Секретар Секције сатиричар Александар Чотрић прочитао је поздравне поруке пристигле од колега сатиричара из региона и цијелог свијета – из Републике Српске, Црне Горе, Русије, САД, Италије, Пољске, Словеније, Бугарске и Румуније.

У име сатиричара из Српске, односно у име Удружења афористичара „1. април“ из Бијељине, поздравну поруку је упутио предсједник овог удружења Грујо Леро, са жељом да оснивачка скупштина Секције сатиричара УКС буде почетак истинског препорода у остваривању статусних и других права посленика најкраће књижевне форме.

„Увјерен сам да ће постојање и дјеловање Секције допринијети још већој популаризацији хумора и сатире и равноправном третману овог начина умјетничког изражавања са осталим књижевним облицима“, истакао је Леро у поздравној поруци новооснованој Секцији сатиричара УКС.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.