Raspričavanje #31 [Aleksandar Čotrić]

ŠVEDSKA

Upravo sam se vratio iz Švedske i mogu vam reći da je ova zemlja u velikim problemima. Prvi put sam bio na Zapadu i veoma sam razočaran onim što sam video. Mislio sam da je kod njih blagostanje, ali je sasvim suprotno.

Da ih je zahvatila nemaština, uverio sam se po tome što Šveđani vraćaju u prodavnice korišćene staklene i plastične flaše, a u posebne kontejnere ubacuju stari papir, limenke, baterije i sijalice. Kažu da tamo sve recikliraju, pa čak i starije žene, kod plastičnih hirurga. Po ulicama, parkovima i trotoarima nema bačenih stvari, po čemu sudim da oni nemaju ničega viška, već samo za preživljavanje.

U švedskim restoranima gosti su toliko bedni da kelnerima ne ostavljaju ni jedan evro, a nose iz restorana ono što nisu pojeli. U prodavnicama je još gore jer kupci uvek uzimaju kusur, pa i one najsitnije metalne novčiće. Šveđani su potpuno švorc. Baš sam zagledao kad otvaraju novčanike, u njima nemaju ni dvadeset evra, već samo neku plastiku. U restoranima o kojima sam govorio posetioci su se toliko stisli da ne jedu meso, nego neke salatice, zrnevlje, pahuljice i tanke testenine. Samo da prođu što jeftinije. A da ne pričam o tome da tamo apsolutno svi moraju da rade od jutra do mraka, da plaćaju poreze, takse i osiguranja, da vraćaju kredite, da noću ne izlaze iz stanova u provod, da su cigarete i alkohol preskupi… Oni su takva sirotinja da njihova vlada ima samo pet službenih vozila. Švedski ministri na posao dolaze autobusima, a niži državni funkcioneri biciklima.

Bio sam u Švedskoj krajem jula i tada su kolone automobila zakrčile njihove granice, a na aerodromima je vladala neopisiva gužva. Svi su nekud odlazili iz ove oskudne i hladne zemlje. Posle sedam dana boravka i ja sam se izbavio.

Uf, raspaliću po nosu prvog ko mi pomene Evropu i kaže da bi trebalo da živimo kao oni.

© Aleksandar Čotrić

__________
Priča „Švedska“ je objavljena u autorskoj knjizi Aleksandra Čotrića: „Priče pred buđenje“ (Alma, Beograd, 2007). [Aleksandar Čotrić]
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , , . Забележите сталну везу.