Aforističari u antologiji slovenske umetnosti

Antologija slovenske umetnostiU Poljskoj je objavljena Antologija slovenske umetnosti pod nazivom „Od Ohrida do Buga“ („Miedzu Ochryda a Bugiem“), u kojoj je zastupljeno 200 autora iz slovenskih zemalja – Srbije, Rusije, Belorusije, Poljske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, BiH, kao i autori slovenskog porekla koji žive u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Litvaniji i drugim državama.

Naziv antologije je simboličan, jer označava geografske odrednice prostora na kojem u Evropi žive Sloveni. Ohrid, na jugu Balkanskog poluostrva je kolevka slovenske pismenosti, a reka Bug na severu evropskog kontinenta predstavlja poljsko-ukrajinsko-belorusku granicu i protiče prostorom koji se smatra se prapostojbinom Slovena.

Antologiju, čiji je pokrovitelj poljsko Ministarstvo kulture, priredila je i prevela Olga Lalić Krovicka (Krowicka) iz poljskog grada Dukla.

U antologiji su na 430 strana predstavljeni različiti oblici književnog stvaralaštva – poezija (duhovna, rodoljubiva, haiku, za decu i omladinu, religiozna…), kratke priče, drame i aforizmi, kao i slike, crteži, grafike i umetničke fotografije.

Antologiju „Od Ohrida do Buga“ otvaraju pesme nobelovca Česlava Miloša, a zaključuju je stihovi beoloruskog poete Aleksandra Jemeljanova.

U Antologiji slovenske umetnosti zapaženo mesto zauzimaju autori iz Srbije, kojih je trideset, a među njima su najbrojniji aforističari Vesna Denčić (predstavljena i pesmama), Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić, Rastko Zakić, Milan Beštić, Mitar Đerić, Rade Đergović, Ranko Guzina, Rade Jovanović, Savo Martinović, Veselin Lari Mišnić, Ninus Nestorović, Đorđe Otašević, Raša Papeš, Zoran T. Popović, Milivoje Radovanović, Dragan Rajičić, Milan Todorov i Dušan Puača. Od aforističara iz drugih zemalja u Antologiju su uvršteni Jovo Nikolić, Bojan Bogdanović i Božo Marić iz BiH, Veljko Rajković iz Crne Gore, a iz Makedonije Vasil Tolevski.

Aleksandar Čotrić

Овај унос је објављен под Дешавања, Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Aforističari u antologiji slovenske umetnosti

  1. Повратни пинг: Antologija koja je užgala nacionalne strasti | kiknews

Затворено за коментаре.