Jovi Nikoliću uručena nagrada Dragiša Kašiković

Na svečanosti u Ministarstvu za dijasporu održanoj 28. decembra uručena je nagrada „Dragiša Kašiković“ za aforistiku Jovi Nikoliću iz Republike Srpske za četiri autorske knjige aforizama.

Uručenje nagrade Dragiša Kašiković 2010

U obrazloženju žirija kojeg su činili Aleksandar Čotrić, dr Slobodan Simić i Miodrag Jakšić ističe se:

Jovo Nikolić je rođen 1958. godine u Tutnjevcu, opština Ugljevik. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Tuzli, odsek matematika i fizika i Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, odsek finansijski menadžment.

Objavio je četiri knjige aforizama:

– Imitacija logike, 1986.
– Lančana reakcija, 2000. (pet izdanja)
– Otvoreni prelom, 2002.
– Zastava svih boja, 2007.

Priredio je Antologiju aforizama Bosne i Hercegovine: Protesti moždane mase, 2008. godine. Objavljivao je u više listova i radio emisija, nagrađivan je na konkursima i festivalima. Dobitnik je nagrade „Vuk Gligorijević“ za najbolji aforizam na Satira festu u Beogradu i prve nagrade na Festivalu komičnog i kritičnog u Banjaluci.
Član je Beogradskog aforističarskog kruga.

Živi i radi u Ugljeviku i Koraju.

Jovo Nikolić je autor osobenog književnog izraza.

Uspeva da piše o širokom krugu tema, koristeći različita stilska sredstva. Sa malo reči kazuje mnogo, za mete svojih satira i previše. On piše mudro i duhovito i o najozbiljnijim temama. Sasvim u skladu sa opredeljenjem najboljih satiričara da se bave najkrupnijim društvenim temama, i Nikolić piše o bitnom, pogađajući svojim oštrim perom u samu suštinu.

Nikolić je profesor fizike i bavi se naukom, pa se ta egzaktnost prepoznaje i u njegovoj literaturi. On pogađa u suštinu. Njegovo satirično pero natkriljuje širok spektar oblasti, pa piše o građanskom ratu, kriminalu, mafiji, policiji, sudstvu, zatvorima, političarima, izborima, crkvi, muško-ženskim odnosima…

Aforizmi Jove Nikolića govore više nego što izgleda na prvi pogled, često sadrže paradokse, metafore i skrivene poruke, što omogućava čitaocima da uživaju u aforizmima i da podele sa autorom radost stvaranja i smeh, tako redak Božji dar, svojstven samo čoveku.

Ako je smeh obeležje samo ljudske vrste, duhovitost je osobina vrlo malog broja ljudi, među kojima je i dobitnik ovogodišnje nagrade „Dragiša Kašiković“, talentovani Jovo Nikolić.

Pored veoma visokog nivoa aforističarskog stvaralaštva, Jovo Nikolić priznanje dobija i za kvalitetan antologičarski rad na Antologiji aforizama Bosne i Hercegovine, kao i za afirmisanje satirične književnosti u medijima i javnosti u državama regiona.

Nagradu „Dragiša Kašiković“, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, i koju tradicionalno dodeljuje izdavačka kuća „Srpska reč“ i dobitnicima je uručila direktorka Danica Drašković.

U izjavi Srni Nikolić je rekao da nagrada koju je primio za svakog stvaraoca znači mnogo i tera da se i dalje radi i promoviše satira.

„Život je svagdje smiješan… Situacija je ozbiljna, zato sa nama nema šale“, rekao je ovaj profesor iz Ugljevika nakon dodele nagrade u Ministarstvu dijaspore Srbije.

Uručenju nagrade u prepunoj svečanoj sali Ministarstva za dijasporu, pored ostalih, prisustvovali su satiričari: Aleksandar Baljak, Bojan Ljubenović, Savo Martinović, Nenad Vučetić i Vladimir Jovićević Jov.

Program je vodio Dragutin Minić Karlo.

Aleksandar Čotrić

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.