Dr Miroslav Egerić laureat nagrade „Đorđe Fišer“

Društvo književnika VojvodineNagrada „Đorđe Fišer“, koju deveti put za redom dodeljuje Sekcija satiričara i humorista Društva književnika Vojvodine za doprinos razvoju i popularizaciji humora i satire, pripala je ove godine istaknutom književnom kritičaru, esejisti i književniku dr Miroslavu Egeriću iz Novog Sada.

Žiri koji su sačinjavali Ninus Nestorović, Zoran. T. Popović i Milan Todorov jednoglasno je odlučio da ovo priznanje dodeli dr Egeriću za njegovu dugogodišnju kritičarsku i priređivačku posvećenost srpskoj satiri. Egerić se, ističe se u saopštenju žirija, decenijama, zajedno sa najboljim srpskim satiričarima, pre svih predstavnicima Beogradskog aforističarskog kruga, borio za nadmoć duha nad zvaničnim obmanama, glupostima i zabludama našeg vremena. Dr Miroslav Egerić je priredivši dve antologije savremene srpske satire, te zbornik „Domanovićevo pleme“, kao i svojim izvrsnim esejima i kritičkim prikazima dao, bez svake sumnje, jedan od najizuzetnijih i najhrabrijih doprinosa istoriji srpske satirične književnosti.

Predsednik Sekcije humorista i satiričara DKV
Ninus Nestorović

Овај унос је објављен под Дешавања, Конкурси и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Dr Miroslav Egerić laureat nagrade „Đorđe Fišer“

  1. Pantović Tamara каже:

    Ne znam da li je ovo pravo mjesto za ostavljanje utisaka o djelu dr. Miroslava Egerića, ali ću to ipak da učinim. Naime, u mnoštvu knjiga gradske biblioteke u Beranama, privukao me naslov knjige “ Proplanci i magnovenja „. Misleći da se radi o romanu, bila sam još prijatnije iznenađena, kada sam već na prvim stranicama shvatila da se radi o književnoj kritici, ali kakvoj? Pisanoj tečnim jezikom, prirodno, iskreno, otvoreno, koncizno, bez suvoparnih fraza, koje karakterišu djela kjiževne kritike, dr. Miroslav Egerić daje suštinu, kada govori o piscima , koje je izabrao za svoju analizu. I to me fasciniralo i ponijelo da knjigu pročitam u jednom dahu. Koristeći citate Isidore Sekulić, koja je nenadmašna u kjiževnoj kritici, ( a bojim se da je to malo poznato u širokoj javnosti ), poetskim jezikom je ispisao stranice ove jedinstvene knjige i na kraju sam shvatila da i nisam pogriješila. Zapravo, liričnim prikazima misaonih puteva naših poznatih pisaca, napisao je – roman.Što se mene tiče, sve najpozitivnije kritike upućujem njemu kao piscu i kritičaru.

Затворено за коментаре.