Nagrade najboljim „Pjer“ karikaturistima

Pjer 2010U beogradskoj galeriji „Progres“ u petak će biti uručene nagrade 43. konkursa za karikaturu „Pjer“

UBOJITI kritičari, zabavljači, doktori koji leče smehom, utopisti, idealisti – predstavnici same elite srpske karikature predstaviće se u beogradskoj galeriji „Progres“. Izložba sa 43. konkursa „Pjer“, koju tradicionalno organizuje Kompanija „Novosti“, biće otvorena u petak u 18 časova, svečanim uručenjem nagrada najuspešnijim učesnicima.

Prva nagrada („Zlatni Pjer“) otići će u ruke Jove Škomca za prikaz nekolicine očajnih i iscrpljenih sunarodnika, koji u olujnoj noći sa splava traže pomoć sa broda EU, na kome piše „Titanik“. Karikatura „Splav Meduze“ aludira na najpoznatije (istoimeno) delo francuskog slikara Teodora Žerikoa.

Zlatni Pjer 2010 - Jova Škomac

Zlatni Pjer 2010 - Jova Škomac

„Ko će koga spasiti ili ko će prvi potonuti, mogao bi biti podnaslov karikature koja je ove godine osvojila najprestižniju nagradu u srpskoj karikaturi „Zlatni ’Pjer’“. Ovo je karikatura u kojoj se prepliću realnost i mit, legenda i stvarnost, nada i strah.“

Do ovog zaključka jednoglasno je došao žiri, kojim je predsedavao poznati reditelj Emir Kusturica. Žiri, u kome su još i glumica Dara Džokić, voditelj Ivan Ivanović, satiričar Bojan Ljubenović, urednik naše rubrike „Trn“, i karikaturista Milanko Kaličanin, prošlogodišnji pobednik konkursa, proglasio je dobitnike srebrnog i bronzanog „Pjera“ i nagrade za portret. Tradicionalno, tek na samom otvaranju izložbe biće saopštena imena ostalih dobitnika nagrada.

Nagrade se sastoje iz plakete, diplome i novčanog iznosa (prva nagrada 100.000, druga 50.000, treća 30.000, a za portret 40.000 dinara). Naša kompanija će i ovog puta štampati luksuzan katalog, koji će na poklon dobiti svi učesnici konkursa.

Na jednom nivou izložbenog prostora u „Progresu“ biće pokazani svi ranije „Pjerom“ ovenčani radovi, a na drugom 122 karikature, od 625 radova koliko je pristiglo na konkurs. Autori izloženih radova predstavljaju najeminentnija imena koja Srbija ima u karikaturi. Ukupno imaju na stotine svetskih nagrada i biće zanimljivo pogledati kako komentarišu našu stvarnost.

Narednih dana publika će imati priliku da se druži i sa našim vrsnim satiričarima, dobitnicima nagrade „Jovan Hadži Kostić“, koju, takođe, dodeljuje Kompanija „Novosti“. U ponedeljak u 18 časova svoje aforizme će predstaviti Aleksandar Čotrić i Aleksandar Baljak, u isto vreme u utorak svoje pesme i aforizme Ranko Guzina i Petar Pajić, a u sredu Bojan Ljubenović i Slobodan Simić.

Izložba će biti otvorena do 9. decembra, a potom uslediće turneja po Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

KAO VELIKI PJER
KONKURS karikature za nagradu „Pjer“ pokrenule su „Novosti“ 1967. godine. Idejni tvorac bio je Dragan Savić, slikar i karikaturista, a njegovu ideju u delo je sproveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik „Novosti“. Sve propozicije sadržane su u imenu: to je konkurs novinske karikature kakvu je crtao veliki Pjer Križanić.

Izvor: Novosti Online

Овај унос је објављен под Дешавања, Конкурси и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.