Rezultati konkursa “Zlatna kaciga” 2011

Zlatna kacigaNa konferenciji za novinare u maloj sali Skupštine grada Kruševca, 27. novembra 2010. godine, saopšteni su rezultati 19. „Zlatne kacige“. Tema konkursa je bila „SPAS“, a za autore do 18 godina „ZUBI“. Na konkurs je pristigao sledeći broj radova:

 • Каrikatura: 173 autora iz 45 zemalja sveta, sa svih šest kontinenata (Evropa, Azija, Australija, Afrika, Severna i Južna Amerika) poslalo je 422 rada.
 • Pisana forma: – priča: 49 autora, 63 priče, – pesma: 60 autora, 90 pesama – aforizam: 68 autora, 1032 aforizma. Ukupno: 350 autora, 45 zemalja sveta, 422 karikature, 63 priče, 90 pesama i 1032 aforizma.
 • Autori do 18 godina su poslali 202 karikature, 56 stripova, 1 priča, 53 pesme i 20 aforizama.

ODLUKA I OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA KARIKATURU

Žiri: Neđeljko Ubović (predsednik), Novica Kocić i Milanko Kaličanin

Žiri je radio u punom saglasju, prilazeći pažljivo svakom poslatom radu. I ako se do kraja nismo izjašnjavali koje radove nagraditi, ispostavilo se na kraju da smo u prvom gledanju zapazili baš one radove koji su dobili nagrade. U svom radu smo se držali profesionalnih principa; estetike, etike i zadate teme… Do spasenja dolazi hrabrim verovanjem u sebe, u svoje okruženje, dobrih ljudi i vera da oni koji nisu dobri mogu jednog dana da se prodobre i budu spaseni.

Žiri je jednoglasno odlučio:

 • Prva nagrada i „ZLATNA KACIGA“ – Mikhail Zlatkovsky (Rusija),
 • Druga nagrada – Milenko Kosanović (Srbija)
 • Treća nagrada – Javad Takjoo (Iran)
Mikhail Zlatkovsky (Rusija)

I nagrada - Mikhail Zlatkovsky (Rusija)

Milenko Kosanović (Srbija)

II nagrada - Milenko Kosanović (Srbija)

Javad Takjoo (Iran)

III nagrada - Javad Takjoo (Iran)

U Kruševcu, 27.11.2010. godine

ODLUKA I OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA PISANU FORMU

Na konkursu Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ stiglo je ukupno 63 priče od 49 autora, 90 pesama od 60 autora i 1032 aforizma od 68 autora. Žiri u sastavu: Ljubodrag Stojadinović (predsednik), Petar Lazić i Ivko Mihajlović, doneo je odluku:

Prvu nagradu za priču dobio je rad „Vera je pola spasa“ pod šifrom „Druga obala“, autora Tomislav Drvar iz Sombora.

Odluku o ovoj nagradi žiri je doneo jednoglasno. Priča je uspešna literarna metafora teškoća sa kojima se Srbija i njeni građani susreću u pokušaju da se izbave iz krize. Autor se u svom radu uspešno služio ironijskim istorijskim paralelama uz nastojanje da na jedan moderan satirični način ukaže na ključne mane društva, države i njenih lidera u kreriranju krize i nedostatku ideja da se iz nje nađe odgovarajući izlaz. Drvar je uspešno pomirio relativno visok literalni stil i sarkazam kao sredstvo u realizaciji teme, kloneći se na taj način banalnosti i suviše pojednostavljenih, neposrednih iskaza.

Prvu nagradu za satiričnu poeziju žiri je dodelio pesmi pod naslovom: „Samo sloga Srbina spasava“ (šifra: „Srpski san“), autorke Jelene Kujundžić iz Majura.

Žiri je ovu odluku doneo jednoglasno. U pesmi dominira niz snažnih sarkastičnih slika koje predstavljaju simbole naše stvarnosti uz parodiju mita o slozi Srba kao jedinom putu u spasenje. Simbolički i leksički pesma je u celini posvećena Srbiji i metafori njene sudbine uz osobenost da svaki stih počine slovom S.

Prva nagrada za aforizam dodeljena je autoru koji je svoj rad poslao pod šifrom „Nada i Vera“ – Savi Martinoviću iz Beograda.

Odluku o ovoj nagradi žiri je doneo jednoglasno. Iz grupe kvalitetnih aforizama ovog autora, žiri je odabrao: „Bela zastava nam je spasila živote. Za nju se mora naći mesto u nacionalnom muzeju.“ „Hitna pomoć je zakasnila akademskih petnaest minuta.“ „A šta vi pijete? – upita davljenik spasioca.“ Set uspešnih i duhovitih aforizama ima zajedničku poentu u satiričnom poimanju ideje o nacionalnom spasu i apsurdnim pokušajima da se do nje stigne.

Nagrada Rade Brka dodeljena je priči pod naslovom „Spasavanje našeg dede“ (šifra: „Avala“) autora Dragiše Pavlovića Rasinskog iz Kruševca.

Odluku o ovoj nagradi žiri je doneo većinom glasova. Nagrada Rade Brka dodeljuje se za negovanje narodnog humora. Uspešnim crno-humornim pristupom, autor se uspešno igra kultom života i smrti, kombinacijom tradicionalnog simboličnog lapota i primenom tehnološke revolucije u njegovoj negaciji. Poruka priče je da od naše crno-humorne i grobljanske kulture nema tehnološkog spasa.

U Kruševcu, 27.11.2010. godine

ODLUKA ŽIRIJA ZA RADOVE AUTORA DO 18 GODINA NA TEMU „ZUBI“

Žiri: Momir Dragićević (predsednik), Maja Olić i Radoje Savić, je jednoglasno doneo sledeću odluku:

 • Nagrada za najbolji rad u kategoriji pisane forme autora do 18 godina, pesma „Matematički zub“ autora Andrije Isailovića iz Trstenika

Autori koji će biti pozvani na MASTER CLASS – pisana forma:

 1. Andrija Isailović iz Trstenika
 2. Lazar Savić, 3. razred, Kuršumlija
 3. Šifra „Nikola“ – Nikola Vlašković 6. razred, OŠ „Đuro Daničić“ Novi Sad
 4. Šifra „Nike“ – Natalija Kocić, 16 godina, Niš, gimnazija „Bora Stanković“
 5. Šifra „Miša – Sava“, Božić Miloš, Pančevo, 17 godina
 • Nagrada za najbolju karikaturu autora do 18 godina: Aleksa Vujsić, 6. razred, OŠ Sutjeska, Zemun
 • Nagrada za najbolji strip autora do 18 godina: Đorđe Bogavac, Niš

Autori koji će biti pozvani na MASTER CLASS – karikatura i strip

 1. Aleksa Vujsić, 6. razred, OŠ Sutjeska, Zemun
 2. Marko Stamenković, 16 godina, ŠAF Vranje
 3. Stefan Pleskonjić, 12 godina, OŠ „Vlada Aksentijević“, 11211 Borča
 4. Aleksandar Petrikanović, Beograd
 5. Miljan Šćepanović, Lajkovac
 6. Milana Šušnjar, TŠ „Mileva Marić-Ajnštajn“, Novi Sad
 7. Arsen Lalić, Beograd
 8. Đorđe Bogavac, Niš
 9. Katarina Karajić, Gimnazija, Čačak
 10. Milena Jevremović, ŠAF Vranje
Овај унос је објављен под Конкурси и означен са , , , , , , , , . Забележите сталну везу.