Raspričavanje #18 [Aleksandar Čotrić]

SAMOUBISTVO

Kolegama sa posla stalno sam govorio da ću se ubiti, ali mi oni nisu verovali. Govorili su mi da sam kukavica i da nemam hrabrosti da to uradim.

Meni je, međutim, bilo dosta svega, i što sam u svojoj pedeset četvrtoj godini još uvek mlađi referent, i što stanujem u momačkoj sobi, i što me je žena ostavila i otišla sa ružnijim i starijim, i što moj klub već deset godina ne može da postane prvak, a moja stranka ne može da uđe u parlament…

Jedne večeri konačno sam to uradio. Dok sam sedeo u fotelji pred televizorom, na kojem se emitovala vest o nekoj političkoj aferi, pucao sam sebi iz „berete“ u slepoočnicu. Komšije su čule pucanj, pa su zvonile, ali pošto sam bio mrtav, nisam mogao da im otvorim vrata. Pravo govoreći, nisam to ni hteo. Posle dva sata komšije su sa policajcima i vatrogascima izvalili vrata i ušli u moju garsonjeru. Zatekli su me oborene glave, u lokvi krvi. Posle dva sata i četrdeset pet minuta pristigla je i Hitna pomoć. Toliko im je, naime, trebalo da dođu po pozivu prestrašenih komšija. Neka mlađa lekarka, pošto nisam davao znake života, mogla je samo da konstatuje smrt. Nešto kasnije došli su i grobari, koji su me prevezli u mrtvačnicu. Tamo sam ležao do ujutro, ali nisam imao mira, jer me je grizao neki crv. Morao sam da odem na posao, i da dokažem svojim kolegama da nisam kukavica, i da sam se konačno ubio.

Ustao sam i po mraku nekako pronašao izlazna vrata. Bauljao sam pustim ulicama, ali sam se pojavio na poslu u okrvavljenoj košulji, bled, hladan i sa ogromnom rupom na slepoočnici. Oko mene se širio zadah smrti.

– Govorio sam da ću da se ubijem, a vi niste verovali. Evo, najzad sam to uradio. Da li mi sada verujete? – obratio sam se kolegama.

Samo su me pogledali i nastavili sa uobičajenim jutarnjim aktivnostima. Spokojno su pili kafe, pušili cigarete, jeli burek i čitali novine.

Ja stvarno ne znam šta više treba da uradim da bi mi oni poverovali!

© Aleksandar Čotrić

__________
Priča „Samoubistvo“ je objavljena u autorskoj knjizi Aleksandra Čotrića: „Obeležene priče“ (Aurora, Vranje, 2006). [Aleksandar Čotrić]
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.